Washington
0

Razgovor o povratku Alžiraca iz Gvantanama

FENA
Prvog dana boravka u Washingtonu, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se s Anthonyjem Lakeom, koji je od 1993. do 1997. bio savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika SAD-a Billa Clintona, a koji je bio jedan od političara koji su razvili politiku koja je dovela do okončanja rata u BiH.

Lake je istakao važnost i značaj blagovremenog, preventivnog djelovanja SAD-a, imajući u vidu negativna iskustva zakasnjelog intenzivnog angažmana SAD-a tokom rata u BiH, a u čijoj konačnici je SAD morao preuzeti odlučnu politiku, praćenu mjerama koje su dovele do okončanja rata.

Kao novi opterećujući element za BiH, Komšić je istakao politiku lidera SNSD-a, koji nije sposoban niti želi bilo kakvu vrstu pregovora ili dogovora za napredak BiH kao države.

Njegove motive je označio manjim dijelom kao političko opredjeljenje, a većim dijelom kao nastojanje da se zaštiti od odgovornosti za pokrenute postupke. Ti postupci vezani su za sumnje u njegovu odgovornost kada je riječ o nezakonitom raspolaganju državnim sredstvima građana RS-a.

Sagovornici su se složili da je BiH hitno potrebno uspostavljanje funkcionalne demokratije, sa stvarnim ustavnim promjenama, jer se sa sadašnjim ustrojstvom BiH ne može objektivno pomaći naprijed, ka evroatlantskim integracijama.

Komšić je imao i sastanak s kongresmenom Chrisom Smithom, tokom kojeg je razgovarano o opredjeljenju BiH da ubrzanim putem ide u NATO, američko-evropskoj inicijativi da kroz i pojačani angažman SAD-a pomognu u deblokiranju aktuelnog zastoja u BiH u svakom pogledu, posebno u poboljšanju bh. ustava te respektovanja različitih vrijednosti u bh. društvu.

Smith je informirao Komšića da namjerava u Kongres uputiti dokument o BiH, sličan dokumentu koji je već u američkom Senatu, a koji razmatra podršku BiH radi pristupanja BiH NATO-u.

Komšić je primio i Roberta C. Kircha, advokata tzv. alžirske grupe, koja je bila zarobljena u Gvantanamu, s kojim je razgovarao o narednim koracima i zajedničkim aktivnostima da se preostali zatvorenici nađu na slobodi i svi što lakše reintegrišu u društvenu sredinu.

U dužem razgovoru s rukovodstvom Bosansko-američkog savjetodavnog vijeća u Washingtonu, Komšić je informirao sagovornike o aktuelnom stanju u BiH, istakao važnost američkog angažmana u procesu nadogradnje našeg državnog ustrojstva i sadašnjim razgovorima koje SAD i EU vode radi jačanja državnih institucija i kvalitenog poboljšanja postojećeg ustava.

Predsjednik Vijeća, advokat Admir Šerifović, informirao je Komšića o djelovanju Vijeća prema američkom Kongresu i Senatu o pitanjima važnim za BiH, jačanju svih oblika saradnje BiH i SAD-a te povezivanju sa srodnim američkim i bh. organizacijama u SAD-u, a vezano za lobiranje i podršku BiH na njenom evroatlantskom putu, saopćeno je iz Komšićevog ureda.