Fakultet političkih nauka
0

Razgovor o multikulturalnosti kao imidžu BiH

FENA
Konferencija "Imidž BiH: multikulturalnost BiH kao pozitivna vrijednost" upriličena je danas na Fakultetu političkih nauka u organizaciji Udruženja političkih nauka BiH i Fondacije Friederich Ebert.

Ovo je ujedno i prva tema u nizu od četiri konferencije koje će se održavati svakog 20. u mjesecu i koje tematiziraju imidž BiH iz raznih aspekata.

Direktor Fondacije Helmut Kurt je rekao da je tužno kad neka zemlja nema baš pozitivan imidž i kako reče kad upoznate ljude u BiH onda shvatite da oni taj negativan imidž ne zaslužuju.

On je rekao da imidž kvare oni koji nemaju pojma o političkoj strukturi ni aspektu same politike. Kurt je rekao i da ne postoje odgovorne institucije potrebne za formiranje države i državnog projekta.

Asim Mujkić, predsjednik Udruženja za političke nauke, postavio je pitanje tumačenja imidža. Imidž može biti kao odraz, ogledalo, kumir. Ali može biti i imaginacija vizije političke zajednice. Ili, pak zamišljanje, a ne izmišljanje nacije.

Besim Spahić je govoreći o imidžu s aspekta komunikologije rekao da je imidž višeglasje percepcije-ono što vidimo, čujemo, okusimo...

Kako Spahić ističe ovdje se priča o prisustvu multikulturalnosti a, prešućuje se multinekulturalnost.

Spahić ističe da je rezultat etničkih kultura taj da imamo tri nekulture.

"Pozivamo se na Saudijsku Arabiju, Iran, Hrvatsku, Srbiju... A BiH nema!" Te se, kako reče Spahić, odričemo vlastite autentičnosti.

Mirko Pejanović je istakao da je BiH kroz stoljeća egzistirala kao multietničko društvo te da je izmiješanost bila karakteristika cijelog prostora BiH.

Nakon 90-ih počinje politički pluralizam i zajedno s tim međuetničko nadmetanje.

Povratak zajedničkom životu moguć je smatra Pejanović uz izgradnju građanskog društva.

Ugo Vlaisavljević je istakao da je politička reprezentacija ta koja nameće sisteme vođe, idola. Ističe da je za slobodno društvo potrebno nemati percepciju vođe.

Valida Repovac-Pašić je rekla da savremene teorije o multikulturalnosti, kosmopolitizmu nisu primjenjive na bh. društvo.

Istakla je da BiH ima fašistički ustav, koji govori o konstitutivnim narodima, ali ujedno ugrožava te iste narode.

"Pogaženo je ljudsko dostojanstvo, individua. Nemamo građanina", navodi Repovac-Pašić.

Hidajet Repovac se zapitao kako izaći iz palanke, primitivizma, duhovnog i materijalnog osiromašenja te kako je moguća multikulturalnost ako je nasilu razdvojena.

Za Besima Spahića put do multikulturalnosti počinje od naizgled malih stvari tipa "voli svoj grad, voli svoju domovinu".