BiH
0

Razgovor o kreditima Svjetske banke za BiH

FENA
Aleksandar Džombić
Aleksandar Džombić
Republika Srpska i Federacija BiH, u narednom periodu, treba da ponude projekte koji bi bili finansirani po povoljnim IDA uslovima, rečeno je danas na sastanku predsjednika Vlade RS Aleksandra Džombića sa direktoricom Svjetske banke za BiH i regionalnom koordinatorkom za zemlje Jugoistočne Evrope, regije Evrope i Centralne Azije Jane Armitage.

Tokom sastanka u Banjoj Luci razgovarano je o dinamici realizacije Programa zajma Svjetske banke za razvojne politike i javnu potrošnju (DPL1) s akcentom na kreditnu liniju za mala i srednja preduzeća, koji se realizuje preko Investiciono razvojne banke Republike Srpske i projektu zaštite od poplava.

Ocjenjeno je da se aktuelni projekti nesmetano provode i da je potrebno takav trend plasmana kredita i saradnje i zadržati, saopćeno je iz entitetske vlade.

Razgovarano je i o uslovima i mogućnostima aktiviranja programa DPL2 i DPL3, kroz koje je BiH na raspolaganju još 200 miliona dolara, a koji treba da budu usmjereni u strukturalne reforme i za očuvanje fiskalne i finansijske stabilnosti.

Predstavnici Svjetske banke predstavili su premijeru Džombiću i neke nove projekte koje Republika Srpska i BiH mogu imati na raspolaganju u narednom periodu. Kao moguće projekte predstavnici Svjetske banke pomenuli su projekat zemljišne administracije i registracije nepokretnosti, projekat zaštite od poplava u slivu Drine kao i neke druge projekte.

Entitetski premijer upoznao je predstavnike Svjetske banke sa tokom pregovora koje RS I BiH vode sa Međunarodnim monetarnim fondom o novom stand by aranžmanu.