Fahrudin Radončić
0

"Razgovor nema alternativu"

SRNA
Fahrudin Radoničić (Foto: Arhiv)
Fahrudin Radoničić (Foto: Arhiv)
Predsjednik Saveza za bolju budućnost Fahrudin Radončić najavio je da će Predsjedništvo ove stranke sutra uveče odlučiti da li će Savez učestvovati na sastanku koji su zakazali HDZ-a BiH, HDZ 1990, SNSD i SDS, ali da on lično smatra da razgovor nema alternativu.

Na pitanje Srne kojoj je političkoj opciji bliža njegova stranka, Radončić je rekao da treba prvo da čuje šta organizatori sastanka žele i šta smatraju problemima, pa će se onda izjašnjavati.

"Mi smo najjača opoziciona stranka u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH i sa četiri poslanika imamo više nego pola koalicije koju su napravili (lideri SDP-a Zlatko) Lagumdžija i (SDA Sulejman) Tihić. Naš glas je veoma snažan i biće konstruktivan", istakao je Radončić. 

On je istakao da nije važno da li će vlast biti formirana mjesec ili dva ranije ili kasnije, odnosno da to ne može da nanese štetu, ali da nepoštivanje izborne volje građana može. 

Prema njegovom mišljenju, u BiH bi u narednoj godini prioritet trebala da bude ekonomija, jer će kriza tek da uslijedi. 

"Nijedna vlast se ozbiljno ne bavi krizom. Jedino je Republika Srpska koncentrisana na brigu o ekonomskom razvoju tog dijela BiH i svi se moramo udružiti i pokušati da spasimo državu", poručio je Radončić. 

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik ranije je rekao da će doći na sastanak političkih stranaka koji je najavljen za ovu sedmicu u Sarajevu, iako su se lideri SDP-a Zlatko Lagumcija i SDA Sulejman Tihić izjasnili da oni neće doći. "Biću tamo onda kada je zakazan sastanak, iako je indikativno da sarajevske partije ne žele da dođu", rekao je Dodik.