Trodnevna posjeta Slovaka
0

Razgovarano o saradnji graničnih policija BiH i Slovačke

FENA
Delegacija Granične i imigracione policije Slovačke, koju predvodi direktor Ludovit Biro, boravila je u Sarajevu u trodnevnoj posjeti Graničnoj policiji BiH (GPBiH) i Službi za poslove sa strancima.

Slovačku delegaciju, u kojoj je uz direktora Biroa bio i njegov prvi zamjenik Robert Gucky, šefica Ureda za međunarodnu saradnju Jana Juričková, te direktor Nacionalne jedinice za borbu protiv ilegalnih imigracija Adrian Began, u utorak je u Glavnom uredu GPBiH primio direktor Vinko Dumančić sa saradnicima.

Razgovarano je o dosadašnjoj saradnji između dvije granične policije i njenom daljem razvoju.

Istaknut je kontinuirani napredak GPBiH u vezi s ispunjavanjem obaveza koje proističu iz Odluke za liberalizaciju viznog režima za bh. građane, a posebno u segmentima informatičke uvezanosti graničnih prijelaza, nabavci i instaliranju čitača putnih isprava, korištenju mrežnih resursa te nabavci savremene opreme za graničnu kontrolu.

Istaknuti su i aktuelni rezultati Granične policije BiH u borbi protiv prekograničnog kriminaliteta, pri čemu je izražena spremnost Granične i imigracione policije Slovačke da i dalje pruža podršku srodnoj policijskoj agenciji iz BiH.

Potcrtani su koraci koje GPBiH poduzima radi spremnosti dočeka EU na vanjskim granicama, prije svega u segmentima obuke i nabavci specijalizirane opreme.

Nakon prezentacije načina rada GPBiH, slovačka delegacija upoznata je i o radu Terenskog ureda za aerodrome te Centralnog istražnog ureda GPBiH.

Direktor Službe za poslove sa strancima Dragan Mektić upoznao je rukovodstvo Granične i imigracione policije Slovačke o ustroju i dosadašnjim rezultatima rada Službe naglasivši da je riječ o instituciji Bosne i Hercegovine koja ima sve potrebne instrumente i kapacitete da se odlučno suprotstavi svim oblicima ilegalnih migracija.

Rukovodioci Službe i Granične i imigracione policije Slovačke razgovarali su o unapređenju odnosa i zajedničkim problemima koje imaju ove sigurnosne institucije u svom radu.

Naglasak je stavljen na jačanje saradnje Granične i imigracione policije Slovačke i Službe za poslove sa strancima prvenstveno razmjenom iskustava i podataka, odnosno operativnih informacija, a sve radi što efikasnije borbe protiv svih oblika ilegalnih migracija.

Tokom posjete Imigracionom centru delegaciji Slovačke prezentiran je način rada i uvjeti boravka u ovom centru, koji ispunjava sve evropske standarde, ali i brojni instrumenti zaštite ljudskih prava koji su na raspolaganju svim korisnicima Imigracionog centra, saopćila je Služba za poslove sa strancima.