Akcija "Kodžaga"
0

Razbijene najmanje dvije kriminalne grupe i uhapšene vođe

FENA
Foto: InfoBrcko.com
Foto: InfoBrcko.com
Velikom policijskom akcijom pod nazivom "Kodžaga“, koja je tokom 36 sati provedena na području BiH, razbijene su najmanje dvije kriminalne grupe i uhapšene njihove vođe. Ovom operacijom obuhvaćene su 73 osobe od kojih se 13 nalazi u bijegu, a za ostale je podnesen izvještaj nadležnim tužilaštvima o počinjenom krivičnom djelu, saopćeno je danas na vanrednoj pres-konferenciji u Banjoj Luci, kojoj su prisustvovali Milorad Barašin, glavni tužilac Tužilaštva BiH, Gojko Vasić, načelnik Uprave kriminalističke policije MUPRS-a, Goran Lujić, te šef policije Brčko Distrikta.

“Trenutno se u pritvoru nalaze 33 osobe, među kojima i dva policijska službenika - jedan iz Brčko Distrikta, a drugi iz Doboja”, saopćio je Vasić.

Akcija je bila usmjerena na borbu protiv organiziranog kriminala, te suzbijanje, proizvodnju i promet droga i oružja i minsko-eksplozivnih sredstava.

Zajednički su je proveli MUPRS-a, MUP Federacije BiH i Brčko Distrikta, a u protekla nepuna dva dana pretreseno je više od 100 lokacija na raznim područijima BiH.

Glavni tužilac Tužilaštva BiH naglašava da je akcija provedena veoma uspješno nakon višemjesečnog praćenja i rada svih policijskih agencija u BiH.

To je udar, ocjenjuje Barašin, na organizirani kriminal, ali je i činjenica da se kriminal u raznim oblicima u BiH i regionu infiltrira i dešava na razne načine.

Šef policije Brčko Distrikta Goran Lujić precizirao je da je u akciji pronađeno 6,5 kilograma heroina, 180 kilograma marihuane, 2.300 tableta ekstazija, određena količina amfetamina i kokaina te veća količina naoružanja i municije.

Danas nisu saopćena imena uhapšenih, osim da se određeni broj njih nalazi i na međunarodnim potjernicma i da su ih većina povratnici u vršenju krivičnih djela.

Spomenta akcija, kodnog naziva “Kodžaga”, planira se od 2009., a u njoj je učestvovalo više od 700 policajaca iz cijele BiH.