Organizacija "Vrbanja"
0

Ratni zločini počinjeni na području općine Kotor-Varoš

FENA
Organizacija porodica šehida, zarobljenih i nestalih osoba "Vrbanja" Kotor-Varoš smatra sramotnim i tragičnim to što Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine nisu podigli nijednu optužnicu za zločine nad Bošnjacima i Hrvatima Kotor-Varoši.

Kako se u saopćenju upućenom iz ove organizacije navodi, do novembra 1992. srpske snage u Kotor-Varoši ubile su na stotine nesrpskih civila, desetine žena i djevojčica silovali, a na hiljade Bošnjaka i Hrvata protjerale s njihovih ognjišta.

  • Među stradalim, njih 125 je ekshumirano iz masovnih i pojedinačnih grobnica dok je sudbina 282 kotorvaroška Bošnjaka i Hrvata još neizvjesna, navodi se u saopćenju, uz podsjećanje da se još traga za njihovim posmrtnim ostacima, uključujući i grupu od 161 zarobljenog Bošnjaka u Garbovici, općina Kotor-Varoš.

U saopćenju se nadalje navodi da Tužilaštvo BiH i Okružno tužilaštvo Banja Luka hapsi i procesuira Bošnjake i Hrvate iz ove općine "koji su vjerovatno krivi što su izbjegli sudbinu ubijenih".

U tom kontekstu podsjećaju da su dosad za ratne zločine na području Kotor-Varoši optuženi Ćamil Bilić, Sulejman Berbić i Tomo Jurinović.