BiH
0

Ratni zločinac Novak Đukić i dalje u zatvoru u Banjoj Luci

Anadolija
Duško Tomić (Foto: Arhiv)
Duško Tomić (Foto: Arhiv)
Dvadesetak dana nakon što je Ustavni sud Bosne i Hercegovine potvrdio da je usvojio apelaciju generala Vojske Republike Srpske (VRS) Novaka Đukića protiv presude Suda BiH, a koji ga je ranije proglasio krivim zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i izrekao mu kaznu od 25 godina, čovjek koji se smatra odgovornim za smrt 71 i ranjavanje više od 150 osoba na Kapiji u Tuzli, i dalje se nalazi u zatvoru u Banjoj Luci, potvrdio je za agenciju Anadolija njegov advokat Duško Tomić, izražavajući protest.

Advokat Tomić ističe da "puštanje iz zatvora ne trpi odlaganje", te da nije zabilježeno da su ovakvu sudbinu doživjele odluke koje se tiču pritvora ili zatvora. U ovakvim slučajevima, dodao je, sud koji je tog čovjeka poslao u zatvor mora odmah da bude obaviješten da nema pravosnažne presude.

"Đukić je i dalje u zatvoru u Banjoj Luci gdje je već nekoliko mjeseci, a nakon operacije", kazao je Tomić, dodajući da mu svaki dan obećavaju da će iz Ustavnog suda BiH uputiti Sudu BiH otpravak kako bi bilo odlučeno o eventualnom puštanju Đukića na slobodu, kako to očekuje njegov advokat.

"Sud BiH je trebao odmah postupati... Istina, bio sam u Sudu BiH, tamo odluka još nije stigla", komentirao je, očekujući da bi već danas trebale biti donesene odluke u vezi s njegovim branjenikom.

U nastavku postupka, Tomić očekuje da Tužilaštvo BiH predloži Sudu BiH ponovno određivanje pritvora. Odbrana se izjašnjava o tome u roku 24 sata i Sud BiH donosi odluku o pritvoru ili se, u suprotnom, Đukić brani sa slobode.

"Druga faza je početak drugostepenog suđenja u kojem će Sud BiH donijeti odluku vezano za raniji zaključak Ustavnog suda. Do sada Sud BiH nije odlučivao ništa drugo osim pogrešne primjene ZKP-a. Nama ostaju dvije mogućnosti. Da odmah uputimo apelaciju Ustavnom sudu, ili da to preskočimo, jer se taj sud odredio i nije htio da odlučuje o pravu na fer i pravično suđenje Đukiću, pa da se uputimo u Strazbur.  A druga je da odmah zatražimo obnovu postupka pred Sudom BiH, pa da sačekamo sudbinu. Treća mogućnost, koju smo izbacili, jeste da general Đukić iskoristi priliku dok je na slobodi, pređe Drinu i ode u Beograd i tamo ishoduje obnovu postupka i oslobađajuću presudu", kazao je za AA Tomić.

Na pitanje da li će njegov branjenik uistinu pobjeći u Srbiju, Tomić odgovara negativno.

"Tog se najviše plaše u Sarajevu, ali to otpada. Ja ću sa Đukićem nakon puštanja posjetiti Tuzlu, Sarajevo i Banja Luku i javno ponuditi dokaze ko je počinio zločin na Kapiji. Roditelji trebaju to znati! To je jedan od najstrašnijih zločina u BiH i na Balkanu", rekao je Tomić, ponovivši više puta izrečenu teoriju da tuzlansku mladost nije ubila granata, kako su utvrdili relevantni stručnjaci, već da su pripadnici 10. diverzantskog odreda inače pod komandom Ratka Mladića postavili tri eksplozivne naprave koje su aktivirane.

"Mi tvrdimo ko je to počinio. Đukić nije, ali jeste 10. diverzantski odred. To se ne može da se negira. Mi nudimo, mjesto jednog generala VRS koji nije, tri generala koji jesu odgovorni za taj zločin. Nudimo izvršioce saučenike, onda sud ne može biti gluh, slijep i nijem. Zašto u optužnici protiv Karadžića i Mladića nema zločina na Kapiji u Tuzli kada je tog 25. maja stradala mladost Tuzle", rekao je Tomić.

Novak Đukić je u junu 2009. prvostepeno osuđen za ratni zločin protiv civilnog stanovništva, jer je 25. maja 1995., u svojstvu komandanta Taktičke grupe Ozren vojske bosanskih Srba, naredio jedinicama smještenim u selu Panjik na Ozrenu da artiljerijskim projektilom granatiraju Tuzlu, lokalitet Kapija, gdje je stradala tuzlanska mladost.

Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine je nakon održane sjednice u septembru 2010. godine donijelo drugostepenu presudu, kojom se kao neosnovane, odbijaju žalbe Tužilaštva Bosne i Hercegovine i branioca optuženog Novaka Đukića, pa je prvostepena presuda od 12. juna 2009. godine potvrđena u cijelosti.

Đukić je u apelaciji Ustavnom sudu BiH, podsjetimo, naveo da je povrijeđeno pravo na pravično suđenje, jer je retroaktivno primijenjen Krivični zakon BiH, umjesto zakona SFRЈ.