Očekuje ga suđenje za kriminal
0

Ratni zločinac Fikret Abdić danas izlazi iz zatvora u Puli

Sarajevo-x.com
Fikret Abdić (Foto: Arhiv)
Fikret Abdić (Foto: Arhiv)
Fikret Abdić će danas biti pušten iz zatvora u Puli pošto je odslužio dvije trećine kazne, odnosno deset godina i devet mjeseci zbog ratnog zločina počinjenog na području zapadne Bosne, odnosno na području bosanske Krajine.

Abdića je Županijski sud u Karlovcu 2003. godine osudio na 20 godina zatvora, a Vrhovni sud Hrvatske je kaznu preinačio u 15 godina. Zločincu Abdiću se sudilo na osnovu optužnice Tužiteljstva BiH, te kao državljaninu Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, a na temelju sporazuma sporazuma između dvije države o pravnoj pomoći.

Fikret Abdić, zvani Babo, je proglašen krivim zbog uspostave takozvane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, što je u suprotnosti sa Ustavom BiH te zato što je kao vrhovni zapovjednik takozvane narodne odbrane odgovoran za otvaranje logora i prihvatnih centara.

Kroz 11 Abdićevih logora je prošlo između 4.000 i 5.000 građana sa prostora bihaćke regije, odnosno sadašnjeg Unsko-sanskog kantona, a prema podacima Ministarstva za boračka pitanja USK u međubošnjačkom sukobu u Krajini poginulo je 1.700 pripadnika 5. korpusa.

Na Županijskom sudu u Rijeci uskoro bi se trebalo nastaviti suđenje Fikretu Abdiću i njegovom sinu Ervinu Abdiću zbog više kaznenih djela privrednog kriminala. Ovo suđenje je počelo 17. oktobra prošle godine, te je u međuvremenu prekinuto. Županijski sud je prije nekoliko dana potvrdio da im je stigla sva potrebna dokumentacija za ovo suđenje. Fikret Abdić i njegov sin Ervin Abdić terete se za kaznena djela zloupotrebe položaja i ovlasti te pomaganje u zloupotrebi položaja i ovlasti i omogućavanje drugome stjecanja protupravne imovinske koristi.

Fikreta Abdića tereti se da je 2001. fiktivno posudio Agrokomercu 600.000 kuna, a zatim je, pošto novac nije vraćen, preuzeo nekretninu firme - vilu u Voloskom vrijednu 1,9 miliona kuna. Također se tereti da je 2005. opunomoćio sina, iako to nije smio jer više nije bio direktor jedne od Agrokomercovih firmi, da potpiše ugovor o kreditu sa založnim pravom na četiri građevine i dvorište u riječkoj četvrti Kozali. Obojica su se na početku suđenja očitovala da se ne smatraju krivima.