BiH
0

Ratni zločin, korupcija i organizovani kriminal prioriteti bh. pravosuđa

Piše: T. Č.
(Foto: Klix.ba)
Glavni izazovi bh. pravosuđa i dalje ostaju procesuiranje ratnih zločina, te borba protiv korupcije i organizovanog kriminala. Ovo je danas u Banjoj Luci nakon okruglog stola "Kako poboljšati funkcionisanje sudova i postići efikasnije pravosuđe?" rekao ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak.

Dodao je da ukoliko želimo imati bolju budućnost moramo imati pravosuđe koje je uspješno, efikasno i kojem se vjeruje.

Ministar pravde RS Anton Kasipović je istakao da je strukturalni dijalog put ka efikasnijem i kvalitetnijem pravosuđu u BiH, te da u fazi u kojoj se trenutno nalazi nudi optimalna rješenja koja su dobra za sve narode u BiH.

"Nakon višegodišnjeg zastoja, u posljednjih nekoliko mjeseci imamo ubrzan napredak i ja sam uvjeren da će rezultat koji ćemo postići doprinijeti boljem, efikasnijem i pravičnijem pravosudnom sistemu u BiH", istakao je Kasipović.

Na novinarsko pitanje da li su zakoni ili pak stručnost sudija i tužilaca glavni krivac za veoma mali broj procesuiranih ratnih zločina, Kasipović nije imao precizan odgovor.

"Mnogo je razloga. Ono što je važno je obučenost sudova, tužilaštava, kao i odlučnost da uđu u ova pitanja", istakao je Kasipović i pozvao pravosudne organe da rade svoj posao.

Nakon stručne rasprave upriličena je ceremonija uručenja kristalnog globusa kao evropske nagrade za inovaciju iz oblasti sudstva, koja je pripala Institutu za pravosuđe Škotske.

Okrugli sto je organizovan povodom predsjedavanja BiH Vijećem Evrope i Evropskog dana pravde.