BiH
0

Ratni vojni invalidi upozoravaju na moguće opće proteste ove populacije

FENA
Ukoliko se iz bilo kog razloga ne realiziraju izmjene i dopune Zakona o pravima branitelja na način kako je to predviđeno 4. aprila na sastanku s federalnim premijerom i zajedničkom izjavom od 24. aprila, Savez ratnih vojnih invalida BiH će sazvati vanrednu sjednicu svog predsjedništva te odrediti datum općih protesta ove kategorije.

Ovo je zaključak s vanredne sjednice Predsjedništva Saveza ratnih vojnih invalida Bosne i Hercegovine. i predsjednika kantonalnih saveza ove populacije, koja je u Sarajevu održana danas radi razmatranja neriješenih problema.

U skladu sa zajedničkim zaključcima sa sastanka održanog 4. aprila kod federalnog premijera, kome su prisustvovali predstavnici Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, Udruge obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja HB, Saveza ratnih vojnih invalida BiH, Zajednice županijskih hrvatskih zajednica HVIDRA, Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH, Saveza demobiliziranih boraca odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992.-1995. FBiH i Udruge umirovljenih demobiliziranih branitelja FBiH, jučer je održan novi sastanak na kome su federalni premijer Nedžad Branković, federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata FBiH Zahid Crnkić te delegacija Saveza ratnih vojnih invalida BiH potpisali zajedničku izjavu.

Tom izjavom je resorno ministarstvo zaduženo da po hitnom postupku pristupi izradi teksta izmjena i dopuna Zakona o pravima branitelja i članova njihovih porodica. Pored usuglašenih izmjena, izvršila bi se izmjena člana 57. Zakona tako što bi se reguliralo da se usklađivanje osnovice novčanih naknada po tom zakonu vrši u odnosu na prosječnu netoplaću isplaćenu u FBiH u prethodnoj godini. Vlada FBiH se obavezala da u najkraćem roku utvrdi prijedlog izmjena i dopuna Zakona te ga uputi po hitnoj proceduri na prvu narednu sjednicu Parlamenta FBiH.

Predsjedništvo Saveza ratnih vojnih invalida BiH danas je, na vanrednoj sjednici, dalo podršku protestu zdravstvenih radnika FBiH do uspostave jedinstvenog sistema u toj oblasti u cijeloj Federaciji.

Podrška je data i opravdanim zahtjevima žrtava genocida enklave Srebrenica za posebnim statusom Srebrenice u okviru BIH, jer, zaključeno je, jedino takvo rješenje neće omogućiti da Srebrenica bude sastavni dio Republike Srpske, koja je počinila genocid na tom prostoru.

Izraženo je saučešće osoblju Doma za nezbrinutu djecu "Bjelave" u Sarajevu zbog nesretnog gubitka pet mladih života.