BiH
0

Ratni vojni invalidi prekinuli proteste, predsjednik ne vjeruje u Dodikova obećanja

FENA
Ratni vojni invalidi prekinuli su danas protest u banjalučkom gradskom parku nakon što su dobili obećanje premijera RS-a Milorada Dodika da će biti razmotreni njihovi zahtjevi.

Iako je još jučer Dodik rekao da nema namjeru da razgovara s ratnim vojnim invalidima koji protestiraju danas ih je posjetio u šatorskom naselju u parku "Mladen Stojanović“ i dao obećanje da će Vlada preispitati zahtjeve da Savez organizacija i udruženja RVI dobije status organizacije od javnog interesa za RS i mogućnost finansiranja iz budžeta.

Međutim, predsjednik Saveza Goran Kostić izjavio je da ne vjeruje u obećanja iz Vlade RS-a, te najavio istupanje iz tog saveza. Istovremeno, Dodik nije ni želio da razgovara s Kostićem, već se obratio predsjedniku Predsjedništva Saveza Zoranu Kulundžiji.

Kulundžija je rekao da, nakon toga, invalidi nemaju više razloga za proteste i da vjeruju premijerovom obećanju.

S tim se, međutim, ne slaže predsjednik Saveza Goran Kostić koji smatra da su Dodikova obećanja "prazne riječi“, jer je Dodik obećao da će pojedincima praviti stanove i kuće i drugo.

Kostić je naveo da, kada je postavljeno pitanje priznanja Saveza kao organizacije od posebnog javnog interesa, Dodik je zatražio dokaz za reprezentativnost te organizacije i da dostave potpise 5.000 članova, što Savez nema.

Ipak, nakon razgovora s Dodikom dvadesetak invalida razmontiralo je jučer postavljene šatore i prekinulo protest u gradskom parku u Banjoj Luci.