Podnijeli prijavu protiv pravnice
0

FOTO / Ratni vojni invalidi nastavljaju bitku za benzinsku pumpu

Piše: D. Brkić
Općinska organizacija Ratnih vojnih invalida Tuzla podnijela je krivičnu prijavu protiv Amile Kunosić-Ferizović, predsjednice Advokatske komore F BiH zbog, kako navode, zloupotrebe položaja i rušenja advokatske etike i morala.
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Predsjednik OO RVI Tuzla Nihad Bukvić ističe kako je Kunosić-Ferizović u sporu te organizacije i preduzeća Tehnopetrol zastupala i organizaciju, ali i preduzeće u kojem je suvlasnica sa suprugom Elvriom Ferizovićem.

Podsjetimo, OO RVI Tuzla i preduzeće Tehnopetrol se spore zbog benzinske pumpe u naselju Miladije, a spor je kulminirao fizičkim sukobom invalida i zaštitarske agencije Soko BH, koja je, kao i Tehnopetrol, u vlasništvu Elvira Ferizovića. Inače i Elvir Ferizović je ratni vojni invalid, a poslije posljednjih dešavanja, prema riječima Nihada Bukvića, bit će pokrenuta procedura za njegovo isključenje iz organizacije.

Ratni vojni invalidi su novo okupljanje zakazali za srijedu u podne, a narednih dana organizovat će jednosatna okupljanja na lokaciji benzinske pumpe ili ispred Općinskog suda u Tuzli.

Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Foto: Darko Zabuš/Fotoservis
Nihad Bukvić je na konferenciji za medije prezentovao opsežnu papirologiju, a istakao je kako OO RVI ima urbanističku saglasnost i dozvolu za gradnju. U OO RVI smatraju nevažećim ugovor koji su svojevremeno potpisali sa Tehnopetrolom, a u međuvremenu je potpisan predugovor sa preduzećem HIFA. Iz kabineta općinskog načelnika Jasmina Imamovića, prema riječima Nihada Bukvića, stigao je dopis u kojem je potvrđeno kako zemljištem mogu raspolagati OO RVI i preduzeće HIFA.

Inače, Tehnopetrol je pokrenuo tužbu 2009. godine i tražio da im se uplate sredstva uložena u gradnju. Na jučerašnjoj konferenciji za medije Elvir Ferizović je naveo kako Tehnopetrol potražuje oko 700.000 KM, dok u OO RVI navode kako je sudski vještak Indira Čamdžić na osnovu validnih papira utvrdila da je u izgradnju benzinske pumpe Tehnopetrol uložio 241.999 KM, dok je OO RVI uložio 102.000 KM.

U OO RVI smatraju kako je zemljište njihovo, te da će se narednih dana boriti za svoje. Na konferenciji je razgovarano i o nekorektnom postupanju službenika policije, koji su uhapsili invalida Huseina Odobašića, ali ne i zaštitara koji je na njega potegao pištolj.