BiH
158

Ratni paketići u kutijama za cipele za djecu iz BiH: Nekada vraćali osmijeh na lica, danas spajaju ljude

Piše: M. N.
Tokom rata u BiH u evropskim zemljama organizovana je Operacija Božićno dijete, u okviru koje su donirani razni pokloni bh. djeci spakovani u kutije za cipele ukrašene papirom. Ove poklone pakovala su djeca i slala u BiH.

Pokloni su dostavljani kamionima i stizali su u januaru ili februaru, a nekada bi se dogodilo i pred Novu godinu. Umorna i blijeda dječija lica bi se ozarila. Kući bi stigli trčeći s poklonom u rukama.

Humanitarna organizacija Samartian's Purse pokrenula je Operaciju Božićno dijete 1993. godine. Rat je bjesnio u našoj zemlji, a Franklin Graham je sa svojim volonterima odlučio pomoći onako kako je mogao. Vrijedni volonteri radili su dan i noć, sakupljali igračke, školski pribor, odjeću i higijenske potrepštine kako bi spakovali što više poklona u kutije za cipele i poslali u BiH.

"Od 1993. godine Operacija Božićno dijete je dostavila 2,1 milion poklona u kutijama za cipele u BiH. Samo 1993. godine poslano je 28.000 poklona", kazali su za Klix.ba iz organizacije Samartian's Purse.

Rat je prošao, a mnogi, tada djeca, a danas odrasli ljudi, još čuvaju neke od predmeta koje su dobili ili barem čestitku od djeteta koje mu je poslalo poklon. BBC je nedavno objavio i tekst o tome kako je upravo ova akcija spojila dobre ljude iz Velsa s bosanskom porodicom koja je primila poklon prije 22 godine.

Mnogi od njih danas žive van BiH i sami pomažu u realizaciji ovog projekta. Jedna od njih je Lejla Allison čiju je emotivnu priču prenio Ured Samartian's Purse Kanada. Živjela je u selu Dubrave. Tokom rata bila je gladna i nisu imali ništa. Majka ju je tjerala da ide u školu, a ona nije željela jer ju je bilo sramota. Naime, njene patike su bile poderane. Kada je došla u školu vidjela je da su se djeca okupila u jednu prostoriju i dobijali su kutiju za cipele omotanu ukrasnim papirom. I Lejla je dobila jednu, a u njoj su se nalazile upravo nove patike.

Pripreme poklona
Pripreme poklona

Danas je Lejla udata za Amerikanca s kojim ima dvoje djece i glasnogovornica je Operacije Božićno dijete. Priprema poklone u kojima se obavezno nalazi i obuća.

"Sada i moja djeca rade na pakovanju poklona. Zahvalna sam Bogu na ovoj prilici. Moja djeca imaju šta obući, na sigurnom su i nikada neće leći gladna", kazala je Lejla.

Nakon što je rat okončan u BiH, pokloni su stigli na mnoge druge adrese širom svijeta. Iz organizacije Samartian's Purse kazali su nam kako šalju darove u 100 zemalja svake godine.

Posljednjih godina osim njih ovakve poklone prave i dijele i mnoge druge humanitarne organizacije čiji su članovi brojni ljudi iz BiH. Iako je rat prestao, nisu zaboravili na mališane koji žive u teškoj ekonomskoj situaciji pa svake godine odvoje i desetine paketića za našu djecu.