BiH
0

Ratku Mladiću odgođeno suđenje zbog zdravstvenih problema

FENA
Ratko Mladić (Foto: AFP)
Ratko Mladić (Foto: AFP)
Suđenje Ratku Mladiću odgođeno je u utorak u Haškom tribunalu na neodređeno vrijeme, zbog zdravstvenog stanja optuženog.

Predsjedavajući sudija Alpfons Orie saopćio je da je vijeće obavješteno da je glavni ljekar pritvorske jedinice Paulus Falke u utorak pregledao Mladića i utvrdio da "ima simptoma koji su očigledni i da se optuženi ne osjeća dovoljno dobro da bude u sudnici", prenosi Tanjug.

Budući da se optuženi nije odrekao prava da prisustvuje suđenju, održana je samo kraća administrativna rasprava.

Vijeće je prihvatilo da se u srijedu sasluša novi svjedok tužilaštva, čiji će iskaz biti snimljen i kasnije pokazan optuženom.

Sudija Orie precizirao je da sutrašnje zasjedanje ne predstavlja formalni nastavak suđenja.

Tužilaštvo je zatražilo da se u srijedu sasluša zaštićeni svedok-žrtva, koji se već izvjesno vrijeme nalazi u Haagu. Tužilac Dermot Grum je predložio da se optuženom osigura video link, kako bi u Pritvorskoj jedinici mogao da prati svjedočenje.

Suđenje Mladiću trebalo je da bude nastavljeno u ponedjeljak, 8. aprila, poslije jednomjesečne pauze, ali je prekinuto zbog zdravstvenog stanja optuženog.

On je u ponedjeljak u jednoj haškoj bolnici podvrnut "manjoj invazivnoj intervenciji". O zdravstvenom stanju optuženog, raspravljalo se na sjednici zatvorenoj za javnost.

Tužilaštvo u predmetu generala Mladića započinje srebreničku fazu izvođenja dokaza.

Bivši komandant Vojske Republike Srpske optužen je za genocid u Srebrenici 1995. i u šest opština BiH 1992. za teror nad civilima u Sarajevu i za uzimanje pripadnika UN za taoce.