BiH
0

Ratko Mladić uskoro na klupi za svjedoke

Klix.ba
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Radovan Karadžić obavijestio je Ured registrara Haškog tribunala da bi Ratko Mladić trebao započeti svjedočenje u korist Odbrane u utorak, 28. januara.

Bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Karadžić u podnesku je naveo da predlaže da Mladić “zbog lošeg zdravstvenog stanja” svjedoči od 9 do 10.30 ujutro onoliko dana koliko bude potrebno.

Odluku da Mladić, nekadašnji komandant Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), svjedoči u korist Karadžićeve Odbrane Sudsko vijeće Haškog tribunala je donijelo 11. decembra prošle godine, nakon što je odbilo njegovo protivljene i izdalo obavezujući nalog.

Karadžiću i Mladiću se u odvojenim postupcima sudi za genocid počinjen u Srebrenici 1995., progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH koji je u sedam općina poprimio razmjere genocida 1992., terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Nakon što je Sudsko vijeće naložilo Karadžiću da prije okončanja izvođenja svojih dokaza u spis uvede dokaze koji “mogu biti relevantni pri određivanju visine kazne”, Odbrana je zatražila od šefa pritvorske jedinice da napiše izvještaj o Karadžićevom ponašanju u pritvoru.

“Ovaj izvještaj je potreban kako bi potkrijepio stav Karadžića da se njegovo odlično ponašanje tokom pritvora treba cijeniti kao olakšavajuću okolnost u slučaju da bude osuđen”, navodi se u podnesku Odbrane.

Radi ocjene olakšavajućih okolnosti, Karadžić je također predložio ulaganje u spis 12 pisanih iskaza svjedoka – među kojima su njegova supruga i kćerka – a koji govore o njegovom navodnom sporazumu sa američkim diplomatom Richardom Holbrookeom.

“Ovi svjedoci govore o navodnom sporazumu Holbrookea i Karadžića, prema kojem se optuženom neće suditi ukoliko napusti javni život”, stoji u podnesku Karadžića.

Suđenje Karadžiću biće nastavljeno naredne sedmice, kada će iskaz dati novi svjedoci Odbrane.