"Ponovo spreman na zločine"
1.1k

Ratko Mladić u sudnici prijetio majkama Srebrenice

Klix.ba
Ratko Mladić (Foto: AFP)
Ratko Mladić (Foto: AFP)
Ratni komandatant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić prijetio je u sudnici Haškog tribunala preživjelim majkama Srebrenice i logorašima koji iz posebne prostorije prate sudjenje.

Ratni komandatant Vojske Republike Srpske Ratko Mladić prijetio je u sudnici Haškog tribunala preživjelim majkama Srebrenice i logorašima koji iz posebne prostorije prate sudjenje.

Predsjednica udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa Munira Subašić rekla je dopisniku agencije Anadolija iz Haga da se Mladić, nakon što su podignuti zastori, nekoliko puta okrenuo prema njima, pokazivao srednji prst i rukom prelazio preko prednjeg dijela vrata izražavajuži želju za klanjem.

"Na njegove prijetnje klanjem ja sam mu pokazala da on ima lisice i da 'svira klavir'. Svi smo burno reagovali. Sudija nas je zamolio da ne pridajemo važnost Mladićevim provokacijama, a njemu je zaprijetio da to više ne radi", rekla je Subašić dopisniku Anadolije.

"Mladić nam je poručio da će nas Srbi ponovo klati. Krvnik Balkana se nije pokajao. On je sada oporavljen i takvim ponašanjem potvrdjuje da je spreman na nove zločine", kazale je Subašić.

"Sve me to vratilo u '95. godinu. Krvnik je poslao poruku svojim ljudima da je ponosan na ono što je radio. Mi majke smo možda očekivali da će pokazati neko pokajanje, a vidjele smo mu oči pune krvi i mržnje. Ali, mi ostajemo dostojanstvene. Nama je lakše da živimo s bolom nego da pripadamo zločinačkim organizacijama. Ja sam ponosna majka, a on je krvnik. Stići će njega kazna, i na ovom i na onom svijetu", poručila je predsjednica udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa.

Ispred zgrade Haškog tribunala okupile su se desetine preživjelih Srebreničana, ali i udruženja koja se bore za zaštitu ljudskih prava iz Holandije, Njemačke i drugih evropskih zemalja.

Predstavnica Platforme BiH u Holandiji Suada Pašić kazala je novinaru agencije Anadolija, na licu mjesta, da "svijet ne smije mirno gledati Mladićevo krvničko ponašanje i poruke da je spreman ponovo uraditi zločine zbog kojih mu se sudi".