Do početka suđenja
0

Ratko Mladić smješten u ćeliju u Scheweningenu

SRNA
Haški optuženik Ratko Mladić smješten je u ćeliju u zatvorskoj jedinici Scheveningen, gdje će sačekati suđenje prema optužbama za ratne zločine, rekao je danas šef registrara Tribunala u Hagu Martin Petrov.

"Mogu da potvrdim da je Mladić završio prvobitni proces prijema u pritvorsku jedinicu. Mladić sada prati standardni pritvorski režim, koji se primjenjuje za sve uhapšene", rekao je Petrov.

Nije poznato da li je Mladić prebačen u opšte zatvorsko krilo unutar pritvorske jedinice u Sheveningenu, dok je Petrov istakao da je "informacija o tačnoj lokaciji zatvorenika povjerljiva."

Mladić je uhapšen u Srbiji tokom proteklog mjeseca nakon čega je prebačen u Hague.

Očekuje se da će se Mladić ponovo pojaviti pred sudijama 4. jula, gdje će od njega biti zatraženo da se izjasni prema 11 tačaka optužnice koja ga tereti za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Tokom prvog pojavljivanja pred sudijama 3. juna, Mladić je rekao da je "ozbiljno bolestan".

Petrov je dodao da je Tribunal obezbijedio sva neophodna medicinska ispitivanja kako bi bila dobijena jasna i puna slika o Mladićevom zdravlju.
On je istakao da, prema pravilima pritvorske jedinice Mladić može da izabere ljekara za pregled ali da, koliko je njemu poznato, "sličan zahtjev nije podnesen". 

Mladić također nije zatražio promjenu u pravnom zastupanju nakon što ga je tokom njegovog prvog pojavljivanja pred sudom predstavljao pravnik kojeg je imenovao Tribunal.