BiH
0

Ratko Mladić podvrgnut manjem medicinskom zahvatu

FENA
Ratko Mladić (Foto: AFP)
Ratko Mladić (Foto: AFP)
Tužioci u Haagu u ponedjeljak nisu započeli izvođenje dokaza o genocidu u Srebrenici na suđenju Ratku Mladiću jer je on bio podvrgnut manjem medicinskom zahvatu, poslije čega su ljekari preporučili jedan dan mirovanja. Suđenje će biti nastavljeno u utorak kada bi trebao svjedočiti Jean-Rene Ruez, koji je od 1995. do 2001. godine bio glavni istražitelj Haškog tužilaštva o Srebrenici.

Prema optužnici i ranijim presudama Haškog tribunala, Vojska Republike Srpske (VRS) je, pod Mladićevom komandom, sistematski ubila gotovo 7.000 bošnjačkih muškaraca u danima nakon što je 11. jula 1995. zauzela Srebrenicu, tadašnju zaštićenu zonu Ujedinjenih Nacija (UN).

Mladić se jutros nije pojavio u sudnici, a ni sudije ni branioci nisu znali zbog čega, osim što im je iz pritvora bila prenijeta njegova izjava da se ne osjeća dobro. Odbrana se usprotivila nastavku suđenja u Mladićevom odsustvu, ukoliko se on sam ne odrekne prava da bude prisutan, što nije učinio. Pretresno vijeće je zatim naložilo da Mladića pregleda ljekar, ali je iz pritvora stigao odgovor da to nije moguće prije 13 sati. Sudije su, kako je rekao predsjedavajući Alphons Orie, potom obaviještene da je Mladić bio u haškoj bolnici Bronovo, gdje je podvrgnut “manjem invanzivnom zahvatu”, javlja BIRN Justice Report.

Detalji o zahvatu, međutim, nisu bili dostupni Pretresnom vijeću bez Mladićeve dozvole, koju on nije dao. Prema riječima sudije Oriea, ljekar specijalista iz bolnice je preporučio da se Mladić danas odmori, iako pacijenti poslije takvog zahvata mogu istog dana nastaviti sa normalnim aktivnostima. Pretresno vijeće odlučilo je da usvoji preporuku ljekara i zakaže nastavak suđenja za dan kasnije.

Mladićev branilac Branko Lukić prethodno je rekao da vjeruje da posjeta bolnici nije bila ranije zakazana zbog toga što se takve posjete ne zakazuju rano ujutru. Advokat Lukić najavio je da će podnijeti zahtjev da zbog Mladićevog narušenog zdravlja sud ubuduće zasijeda četiri umjesto pet dana sedmično, naglašavajući da su taj predlog podržali i ljekari iz pritvora.

Bivši komandant VRS optužen je i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.