"The Times"
0

"Ratko Mladić osigurava dokaze za ICTY"

FENA
Ratko Mladić (Foto: Arhiv)
Ratko Mladić (Foto: Arhiv)
Većina londonskih dnevnika u ponedjeljak izvještava o obilježavanju 15. godišnjice masakra u Srebrenici, a "The Times" tim povodom donosi i tekst posvećen značaju ratnih bilješki odbjegloga zapovjednika vojske bosanskih Srba optuženog pred Haškim sudom za genocid.

Petnaest godina nakon što su njegove snage masakrirali hiljade muslimana u Srebrenici, Ratko Mladić osigurava dokaze za Haški tribunal, piše "Times".

Tužilaštvo Haškog suda je, navodi list, zatražilo da upotrijebi materijal iz Mladićevih ratnih dnevnika, otkrivenih u njegovom stanu u Beogradu, na suđenju bivšem predsjedniku bosanskih Srba Radovanu Karadžiću, optuženom za genocid.

Londonski dnevnik piše kako postoje sugestije da bi dnevnici mogli pribaviti dokaze o izravnoj vezi vojske bosanskih Srba i visokih srpskih političara, dodajući kako je Srbija pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) 2007. godine oslobođena odgovornosti za državno organizirani genocid, nakon tužbe Bosne i Hercegovine.

"Times" izvještava da su se na obilježavanju najgorega masovnog ubistva u Evropi nakon Drugoga svjetskog rata u nedjelju ponovno čuli pozivi političara da se pojačaju napori u cilju privođenja Ratka Mladića pravdi.

List navodi kako se za 68-godišnjeg generala, optuženog za genocid i jednog od dvojice preostalih haških bjegunaca, vjeruje da se nalazi u Srbiji, gdje ga štite simpatizeri.

"Times" citira riječi glavnog tužitelja Haškog suda Sergea Brammertza da Mladićevi dnevnici spadaju među najvažnije dokumente koje je ICTY ikada dobio i piše kako se u bilješkama na 3.500 tisuće stranica nalaze datumi i detalji o pošiljkama oružja i goriva, vojna naređenja i rasprave o strategiji tokom balkanskih ratova od 1991. do 1995. godine.