Tribunal negirao navode
0

Ratko Mladić nije u bolnici u Hagu

Sarajevo-x.com
Ratko Mladić
Ratko Mladić
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) negirao je navode da se Ratko Mladić, nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske (VRS), nalazi u bolnici Bronovo u Hagu.

''Izvještaji da je Mladić u bolnici Bronovo nisu tačni. Mogu potvrditi da on nije napustio zatvorski kompleks u Scheveningenu. U skladu sa pravilima Tribunala ne mogu da saopštvam javnosti detalje koji se odnose na zdravlje bilo koga od optuženih'', kazala je Nerma Jelačić, portparol Haškog tribunala u saopštenju za medije.

Miloš Šaljić, advokat koji je zastupao Mladića nakon što je uhapšen u Srbiji, za BIRN -Justice Report, je kazao kako je Mladić operisan u sirijedu prije podne, te da je operacija ''dobro prošla''.

''Pravila Tribunala predviđaju da bilo koja situacija gdje postoji opasnost po život optuženog mora odmah biti prijavljena Sekretaru. Takvo nešto nije prijavljeno u vezi sa Mladićem'', stoji u saopštenju Haškog tribunala.

Nakon više od 15 godina provedenih u bjekstvu, Mladić je uhapšen u Srbiji 26. maja ove godine, a u MKSJ/(ICTY) je prebačen 31. maja 2011. godine.

Prema optužnici Haškog tužilaštva, Mladiću se u dvije tačke na teret stavlja genocid nad oko 8.000 Bošnjaka u Srebrenici u julu 1995. godine, kao i genocid nad nesrpskim stanovništvom u još osam bosanskih opština.

Mladić je optužen i za progon Bošnjaka širom BiH, kao i za teroriziranje stanovnika Sarajeva kampanjom artiljerijskih i snajperskih napada, te uzimanje osoblja UN-a za taoce, od 1992. do 1995. godine.