BiH
0

Ratko Mladić nije prisustvovao današnjem suđenju

FENA
Ratko Mladić (Foto: AFP)
Ratko Mladić (Foto: AFP)
Veći dio današnjeg suđenja Ratku Mladiću u Haagu bio je nedostupan javnosti zato što je iza zatvorenih vrata svjedočio svjedok Tužilaštva čiji je identitet zaštićen. U dijelu otvorenom za javnost, Mladić nije bio u sudnici, a predsjedavajući sudija Alphons Orie je rekao da će se optuženi vratiti i pratiti sljedeće svjedočenje, saopćio je u srijedu BIRN- Justice Report.

Sudija Orie nije otkrio razlog Mladićevog odsustva. Ranije tokom suđenja, Vijeće je nekoliko puta naredilo da optuženi bude uklonjen iz sudnice, nakon što je glasno i uvredljivo komentarisao iskaze svjedoka. Suđenje je, bez Mladićevog prisustva, nastavljeno unakrsnim ispitivanjem istražiteljice tužilaštva Erin Gallagher o mapama s planom ofanzive Vojske Republike Srpske (VRS) na Srebrenicu u julu 1995. godine, prenosi BIRN.

Mladić, tadašnji komandant VRS, optužen je za genocid nad više od 7.000 bošnjačkih muškaraca iz Srebrenice koje su snage pod njegovom komandom strijeljale u danima poslije zauzimanja enklave, 11. jula 1995. Gallagher je mape predstavila sudijama početkom marta ove godine, na početku izvođenja dokaza Optužbe o genocidu u Srebrenici.

Mladićev branilac, Dragan Ivetić, ispitivao je svjedokinju o izvorima njenih saznanja o sadržaju tih mapa. Mladić je svojim potpisom odobrio mapu ofanzive na Srebrenicu, nazvane “Krivaja '95”, a njegova odbrana nije osporavala autentičnost tog potpisa na mapi prikazanoj u sudnici.

Na kraju suđenja, Mladić se htio obratiti sudijama u vezi s pismom koje je, prema riječima njegovog branioca Branka Lukića, uputio upravi sudskog pritvora u Scheveningenu.

Sudija Ori to, međutim, nije dozvolio, upućujući Lukića da prvo on pročita pismo i procijeni da li je primjereno da se njime bavi raspravno vijeće, prenosi BIRN.

Mladić je optužen i za progon Bošnjaka i Hrvata širom BiH koji je u sedam općina poprimio razmjere genocida, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce. Suđenje Mladiću nastavlja se 18. aprila, saopćio je u ssrijedu BIRN - Justice Report.