Američki analitičar Serwer
0

"Ratko Mladić će biti uhapšen kad to bude apsolutni uslov"

FENA
Daniel Serwer
Daniel Serwer
Razlog zbog koga Ratko Mladić nije uhapšen je taj što Srbija nije reformisala službe sigurnosti, smatra američki analitičar Daniel Serwer.

On je u intervjuu za Radio Slobodnu Evropu rekao da je za evropske integracije Srbije rješenje pitanje Mladića zaista od najvitalnijeg značaja.

"I kad to kažem, čak ne mislim da je to prije svega radi hapšenja Mladića nego da otkrijemo zašto Mladić još uvijek nije isporučen Haagu. Razlog tome ja vidim u neuspjehu Srbije da reformiše svoje sigurnosne službe", rekao je Serwer.

On je rekao da vjeruje da će Mladić biti uhapšen kada bude jasno da je to apsolutni uslov da Srbija dobije status kandidata za Evropsku uniju.

"Onog dana kada srpska politička elita povjeruje da nema alternative i da to mora učiniti, ona će Mladića i uhapsiti, baš kao što je uhapsila i Karadžića", rekao je Serwer.

On je rekao da postoje dva moguća razloga zbog čega Mladić nije uhapšen do sada : "srpska vlast zna ili može da zna gdje je Mladić, ali odbija da ga uhapsi ili - ne zna gdje je“.

"Ako je ovo drugo slučaj, da ne zna gdje je, nekompetencija je još veća nego u prvom slučaju. Pa, bar sada je jasno da je samo do prije par godina Mladića štitila srpska vlast", rekao je američki analitičar.

Na pitanje da li se predsjednik Srbije Boris Tadić boji da uđe u s nereformisanim službama sigurnosti, Serwer odgovara : “Ima li ijednog razloga da ne uđe u tu bitku? Nije li dovoljan razlog da se u nju uđe činjenica da su te nereformisane tajne službe ubile bivšeg premijera?“

Serwer smatra da kada se Mladić nađe u Haagu,“ biće to jasan signal da je nastupio kraj igre za srpske nereformisane službe sigurnosti“.

"Da sam u poziciji da odlučujem o prijemu u Evropsku uniju, sasvim sigurno ne bih u svoje redove primio zemlju s nereformisanim tajnim službama. Vjerujem da će Mladić biti uhapšen onog dana kada bude jasno da je to apsolutni uslov da Srbija dobije status kandidata za Evropsku uniju", rekao je Serwer.