BiH
14

Ratifikovan ugovor o granici BiH sa Crnom Gorom

SRNA
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Foto: Arhiv/ Klix.ba
Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu dao je saglasnost za ratifikaciju Ugovora o granici BiH sa Crnom Gorom, kojim područje Sutorine ostaje u vlasništvu Crne Gore.

Ugovor koji je predložilo Predsjedništvo BiH ranije je usvojio Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH.

Za ratifikaciju je glasalo 10 delegata, dok je jedino protiv bio bošnjački delegat Sifet Podžić.

Za raspravu je jedino bio zainteresovan hrvatski delegat Mario Karamatić podsjetivši da je pitanje vlasništva Sutorine, koje je pokrenuo poslanik SDP-a u Predstavničkom domu Denis Bećirović tokom ove godine izazvalo veliku medijsku pažnju.

"Podržat ću retifikaciju jer uređuje našu granicu sa prijateljskom zemljom Crnom Gorom. Ovo pitanje je podiglo veliku prašinu, a najave pojedinaca iz BiH da će tužiti Crnu Goru zbog Sutorine pred nekom međunarodnom institucijom bile su apsurdne jer bi time bile prekršeni svi međunarodne sporazumi", smatra Karamatić.

Dom naroda je primio k znanju Informaciju o problemu rješavanja trajnog smještaja Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH u Istočnom Sarajevu.

Nije bilo podrške za prijedloge zaključaka bošnjačkog delegata Halida Genjca kojim se sugeriše Vijeću ministara da stavi van snage odluku o nabavci prostora za smještaj Agencije, kao i to da Služba za zajedničke poslove treba da utvrdi propuste u ovom slučaju.

Dom naroda je usvojio zaključak o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma Parlamentarne skupštine BiH za provođenje procedure za imenovanje zamjenika generalnog revizora u Kancelariji za reviziju institucija BiH iz reda bošnjačkog naroda.

Nakon što je okončano glasanje o svim tačkama dnevnog reda, sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH je završena.