BiH
1

Ratifikacija Kyoto protokola omogućava bh kompanijama finansijski stimulans

FENA
Više od dvadeset miliona eura bit će dostupno kompanijama u BiH, kao gotovinski stimulans, ukoliko se odluče na smanjenje zagađenja okoliša, odnosno smanje štetne emisije karbonskih sastojaka (karbon/ugljik).

To se može očekivati nakon što BiH izvrši ratifikaciju Kyoto protokola, sporazuma o klimatskim promjenama, 15. jula.

-Ratifikacijom Kyoto protokola BiH neće sebe opteretiti cijelom serijom novih zakonskih i administrativnih zadataka, rekao je danas na pres- konferenciji Colin Armstrong-Bell, izvršni direktor kompanije Greener Solutions Group plc i kćerke-kompanije Trade Greener, konsultantske firme za pitanja zaštite okoliša iz Ujedinjenog Kraljevstva.

On pojašnjava kako ratifikacija Kyoto protokola nudi kompanijama u našoj zemlji pristup oruđima za redukciju štetnih, karbonskih, emisija. To znači da kompanije mogu pomoći ostvarenju čistijeg okoliša u BiH, a u isto vrijeme doprinijeti smanjenju globalnog zagrijavanja.

Na tom putu ratifikacija omogućava kompanijama u BiH tehničku pomoć i finansijski stimulans.

-Da bi neka firma postigla uspjeh, prema mišljenju Greener Solutions Group, treba da znatno smanji potencijal karbonske emisije, a menadžment tvornice bude zaista kooperativan u tom pogledu. Tražimo mogućnost da radimo sa deset tvornica u BiH sa najboljim potencijalom za povrat investicija, kazao je Armstrong-Bell.

On navodi kako su potencijalne koristi za tvornice mogućnost reduciranja štetne emisije uz istovremeno smanjenje operativnih troškova kad je riječ o korištenju energije, povećanje prihoda na osnovu kredita za sprečavanje karbonske emisije, bolja ekološka budućnost BiH i poboljšanje ekološkog imidža kompanije, a samim tim i korporativnog imidža.

Kyoto protokol ne obavezuje kompanije u BiH da smanje karbonske emisije, ali nudi gotovinsku podršku onima koji to učine. Stoga je 8.5 miliona kreditnih jedinica već planirano za BiH za svaku od naredne tri godine.

Na sadašnjem tržištu svaka od tih kreditnih jedinica ima gotovinsku vrijednost od 5 eura. To znači da je 42.5 miliona eura godišnje dostupno bh. kompanijama.

Kada BiH izvrši ratifikaciju Kyoto protokola, bh. kompanije će dobiti finansijsku i tehničku podršku namijenjenu reduciranju emisije karbona. Ta pomoć će pospješiti pročišćavanje okoliša u BiH, doprinijeti smanjenju globalnog zagrijavanja i omogućiti kompanijama povećanje profita.