Apel vlastima BiH
0

Ratificirajte Konvenciju o pravima osoba s invaliditetom

FENA
Helsinški komitet za ljudska prava u BiH danas je povodom 10. decembra, Dana ljudskih prava, pozvao predstavnike bh. vlasti da što prije ratificiraju Konvenciju o ljudskim pravima osoba s invaliditetom.

Kako se navodi u saopćenju Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH, Generalna skupština Ujedinjenih nacija je ovu konvenciju usvojila 13. decembra 2006. godine, a od 30. marta 2007., kada je ponuđena na potpisivanje, do danas ju je potpisalo 136 zemalja, a 42 su je i ratificirale.

Uz uvažavanje temeljnih načela koja proizlaze iz Opće deklaracije o ljudskim pravima, Konvencija, kako se navodi, garantira prava koja proizlaze iz osnova invaliditeta, a to su: puno i učinkovito sudjelovanje i uključivanje u društvo osoba s invaliditetom, poštivanje različitosti i prihvaćanje invaliditeta kao dijela ljudske različitosti i čovječnosti, poštovanje sposobnosti razvoja djece s poteškoćama u razvoju i poštivanje djece s poteškoćama u razvoju na očuvanju vlastitog identiteta.

Konvencija svojim odredbama, uvažavajući specifične potrebe osoba s invaliditetom, s jedne strane garantira, a s druge strane obavezuje države potpisnice na praktičnu provedbu temeljnih ljudskih prava kao što su dostojanstvo, jednakost pred zakonom, nediskriminacija, pravo na život, pristup pravosuđu, sloboda kretanja, državljanstvo; sloboda mišljenja i izražavanja te pristup informacijama.

  • Zbog svega navedenog, još jednom apelirmo na vlasti da ratificiraju Konvenciju što prije i na taj način preuzmu obavezu da za više od 350.000 svojih građana stvore uvjete u kojima će uživati pravo na dostojanstvo i jednakost - kaže se u saopćenju Helsinškog komiteta za ljudska prava u BiH.