Gojko Kličković
0

"Rat u BiH je bio agresivan napad na Jugoslaviju"

FENA
U sklopu svog dokaznog postupka optuženi Gojko Kličković želi dokazati da je rat u Bosni i Hercegovini bio "agresivan napad na Jugoslaviju", prenosi BIRN - Justice report.

Gojko Kličković je kao materijalne dokaze uveo izvode iz publikacije "Ratni dnevnik Nikole Koljevića", koja je u nastavcima objavljena u srbijanskom dnevnom listu "Večernje novosti".

"Tu se objektivno govori o genezi sukoba. Sukob je ovdje uvezen sa Zapada po scenariju. Ovdje je to rađeno preko obavještajnih službi i sve je režirano. Rat je bio agresivan napad na Jugoslaviju. (...) Odbrana želi da dokaže da je sve držano pod kontrolom izvana. U ovakvim okolnostima srpski narod nije mogao biti agresor, to je samo bila borba za goli opstanak", kazao je Kličković, obrazlažući razloge za uvođenje ovih dokaza.

Kličkovića, zajedno s Mladenom Drljačom i Jovanom Ostojićem, Tužilaštvo BiH tereti za zločin protiv čovječnosti počinjen u 1992. godini u Bosanskoj Krupi te za udruženi zločinački poduhvat koji je, prema optužnici, počeo u ljeto 1991.

Nikola Koljević je u ratu bio potpredsjednik Republike Srpske. Godine 1997. izvršio je samoubistvo.

Kličković je u spis unio i članak iz srbijanskog sedmičnog magazina NIN pod nazivom "Anatomija zajedničkog zločinačkog poduhvata", čiji su autori američki advokati Alan i Nathan Dershowitz, koji pojam udruženog zločinačkog poduhvata nazivaju "izmišljotinama Haškog tribunala".

"Ovo je problem i moje optužnice. Ovo je dokaz da je i ona urađena na način koji nema veze sa zakonom. Ima veze sa zakonom kao i limena glazba s filharmonijom. Sve optužnice protiv Srba počivaju na udruženom zločinačkom poduhvatu i progonu, a to su dva skoro nedokaziva djela. Ovdje se pokušava osnovno ljudsko pravo pretvoriti u krivično djelo. Pisari optužnica su otišli predaleko", kazao je Kličković.

Prvooptuženi je svoj dokazni postupak počeo u aprilu 2009. godine, a do sada je u spis uvedeno 215 materijalnih dokaza.

Naredno ročište je 26. januara kada Kličkovićeva odbrana namjerava saslušati novog svjedoka.