Kakvo mlijeko pijemo
2

Rat mikotoksinima: Hrvati pronašli aflatoksin u mlijeku iz BiH

Piše: J. H.
Prema tvrdnjama hrvatskih medija, jučer je na graničnom prelazu Stara Gradiška, prilikom uvoza iz BiH u Hrvatsku, u mlijeku mljekare iz Bosanske Dubice pronađena kancerogena tvar aflatoksin.

Nastavak je ovo "rata mikotoksinima", kako je ovaj slučaj okarakterisao riječki "Novi list".

Iako još uvijek niko nema nikakvu zvaničnu potvrdu niti rezultate o pojavi ove tvari u mlijeku Mlijekoprodukta iz Bosanske Dubice, hrvatski mediji tvrde da je aflatoksin pronađen u trajnom mlijeku sa 2,8 posto mliječne masti, koje u Hrvatsku uvozi Mljekara Sinj.

Prema riječima direktora ove hrvatske mljekare Vladimira Škore, jučer su inspektori Hrvatske veterinarske inspekcije redovno kontrolirali mlijeko prilikom uvoza u Hrvatsku.

"Uzeti su uzorci, ali mi još uvijek nismo dobili nikakve rezultate niti službenu informaciju. Do sada nije bilo slučajeva da je u mlijeku koje uvozimo iz Bosanske Dubice pronađen aflatoksin", kazao je Škoro za portal Klix.ba.

Na upit da li je ovo politički motivisan slučaj, naš sagovornik nije htio komentarisati, iako je "Novi list" testiranja mlijeka iz BiH nazvao "vraćanjem udarca".

Ni u Mlijekoproduktu iz Bosanske Dubice nemaju nikakvu zvaničnu informaciju.

"Svi proizvodi Mlijekoprodukta iz Kozarske Dubice se redovno kontrololišu u skladu sa zakonskim propisima i na tržište ne izlazi nijedan proizvod koji nije prošao čitav niz propisanih kontrola. Nakon informacija da se u zemljama regiona pojavilo mlijeko sa prisustvom aflatoksina, Mlijekoprodukt je dodatno pojačao analize svojih proizvoda kako bi se sprečilo eventualno plasiranje takvog proizvoda na tržišta koje snabdijevamo, a to se odnosi i na tržište Hrvatske, na kojem je Mlijekoprodukt prisutan više od deset godina", kazali su nam iz banjalučke agencije Info5, koja se bavi odnosima sa javnošću za Mlijekoprodukt. Za ovaj slučaj ne znaju ni u Uredu za veterinarstvo BiH.

Više informacija o navodno pronađenom aflatoksinu u mlijeku iz BiH trebalo bi se znati u toku dana, jer će predstavnici Ministarstva poljoprivrede Hrvatske održati konferenciju za novinare o temi aktuelne problematike u mljekarskom sektoru.