BiH
156

Rasterećenje saobraćaja u Sarajevu: Uskoro gradnja kružnih tokova na Pofalićima i Trgu heroja

Piše: E. S. H.
Raskrsnica ulica Hamdije Čemerlića - Drinska (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U cilju rasterećenja saobraćaja i gužvi u Sarajevu gradit će se tri kružna toka i to dva u naselju Pofalići i jedan na Trgu heroja. Rekonstruirat će se saobraćajnica kod Fabrike duhana Sarajevo, tačnije spoj ulica Drinska i Humska, a kružni tok će se graditi i na spoju ulica Put života i Hamdije Čemerlića. Treći kružni tok će se graditi u sklopu nastavka izgradnje Južne longitudinale, na raskrsnici ulica Porodice Ribar i Aleja Lipa na Trgu heroja.

Prošle godine je na inicijativu Općine Novo Sarajevo održano više sastanaka sa predstavnicima Direkcije za puteve Kantona Sarajevo, Ministarstva saobraćaja Kantona Sarajevo i Zavoda za planiranje Kantona Sarajevo o temi izgradnje dva kružna toka u naselju Pofalići.

Na spojevima ulica Drinska i Humska gradit će se kružni tok manjeg obima, a veći će biti na raskrsnici Put života – Hamdije Čemerlića.

Kako su nam kazali u Općini Novo Sarajevo, Direkcija za puteve KS izradit će projektnu dokumentacija za oba kružna toka, koja će potom biti dostavljena Kantonalnom ministarstvu saobraćaja na saglasnost.

"Nakon dobivanja saglasnosti očekuje se rješavanje imovinsko-pravnih odnosa za oba kružna toka te izdavanje urbanističke i građevinske dozvole. Nakon pribavljanja potrebne dokumentacije potpisat će se Sporazum o sufinansiranju izgradnje između Općine Novo Sarajevo i Direkcije za puteve KS", kazali su za Klix.ba iz Općine Novo Sarajevo.

Tek po završetku projektne dokumentacije koja je u toku, moći će se znati iznos sredstava potreban za izgradnju oba kružna toka. Izvođenje radova je planirano u 2016. godini.

Općina Novo Sarajevo je sredinom 2015. godine naručila izradu projektne dokumentacije za izgradnju kružnog toka u naselju Trg Heroja na spoju ulica Porodice Ribar i Aleja lipa.

Iz Općine Novo Sarajevo navode da je Ideja za izgradnju kružnog toka nastala iz razloga što će se nastavkom izgradnje druge faze na trasi Južne longitudinale u potpunosti zatvoriti postojeći ulaz na parking prostor ispred zgrade Loris i izlaz s njega.

"U sklopu projekta izgradnje kružnog toka u naselju Trg Heroja planirano je otvaranje novog priključka (ulaza/izlaza) na parking prostor te će se uvođenjem kružnog toka u raskrsnici uveliko rasteretiti očekivani veći protok motornih vozila kroz planirani novi priključak, te omogućiti brži i sigurniji protok vozila", kazali su za Klix.ba iz Općine.

Za projekt kružnog toka sa novoformiranim priključcima urađena je projektna dokumentacija te dobivena saobraćajna saglasnost od Ministarstva saobraćaja KS. U toku je dobivanje urbanističke saglasnosti i građevinske dozvole kako bi radovi mogli početi početkom građevinske sezone u 2016. godini.

Vrijednost radova prema urađenoj projektnoj dokumentaciji iznosi 110.000 KM.