BiH
0

Raste vodostaj Save kod Bosanske Gradiške, nasipi popuštaju

SRNA
Foto: SRNA
Foto: SRNA
Vodostaj rijeke Save kod Bosanske Gradiške danas je dostigao nivo od 760 centimetara, odbrambeni nasip je porozan, propušta vodu i ugrožava puteve i naselja Mačkovac i Bok Jankovac.

Put pored nasipa u Mačkovcu gotovo je neprohodan, voda nadire ispod nasipa na nekoliko mjesta, u šta su se uvjerile i ekipe Civilne zaštite općine Bosanska Gradiška.

"Ovim putem do juče su saobraćali školski autobusi. Podzemne vode su učinile svoje i put je neprohodan. Krenuo sam ovim putem pješice i propao sam kao u živom blatu", rekao je mještanin Mačkovca Bojan Gavrilović.

Načelnik Odsjeka Civilne zaštite i komunalne policije u općini Bosanska Gradiška Boško Pucar uvjerio se na licu mjesta u stvarno stanje na terenu.

"Hitno ćemo dati nalog Vodoprivrednom preduzeću Sava da sanira ovaj dio puta, koji predstavlja opasnost za odvijanje saobraćaja. Neprestano obilazimo odbrambeni nasip, znamo gdje su potencijalne opasnosti i nadamo se da ćemo uspjeti blagovremeno sanirati sva kritična mjesta", rekao je Pucar.

Foto: SRNA
Foto: SRNA
Odbrambeni nasip pored rijeke Save oštećen je na nekoliko mjesta, a klizišta na koje mještani upozoravaju već nekoliko godina potencijalna su opasnost ne samo za ova naselja, već za gotovo polovinu Lijevče polja.

U slučaju popuštanja nasipa štete bi bile ogromne i višestruko veće od sredstava za sanaciju ovog objekta, koja se obećavaju u posljednjih 10 godina.