Okrugli sto o prevenciji
1

FOTO / Raste broj maloljetnih delikvenata u Zenici, potreban je Dnevni centar

Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
U maloj sali zgrade Općine Zenica danas je organizovan okrugli stol o prevenciji maloljetničkog prestupništva u Općini Zenica.

Općina Zenica je na inicijativu UNICEF-a u BiH formirala radnu grupu koja za cilj ima realizaciju aktivnosti u okviru projekta "Zaštita djece izložene riziku i djece u kontaktu sa pravosudnim sistemom u BiH“, koji implementira UNICEF zajedno sa Biroom za ljudska prava iz Tuzle.

Danas je predstavljena implementacija "Akcionog plana prevencije maloljetničkog prestupništva i primjene alternativnih mjera u Općini Zenica“ te mogućnosti finansiranja aktivnosti iz Akcionog plana u 2013. godini.

Uvodničari na okruglom stolu su bili Selver Keleštura i Zijad Softić u ime Općine Zenica, a moderatoratori su bili Ivana Grabovac i Nikola Oreč u ime Biroa za ljudska prava Tuzla.

"Danas smo imali za cilj prezentaciju implementacije akcionog plana prevencije maloljetničkog prestupništva i primjene alternativnih mjera u Općini Zenica. Kao što je poznato, Vijeće općine Zenica prošle godine je donijelo akcioni plan za ovu današnju temu okruglog stola, a projekt u sebi sadrži veći broj aktera i partnera", rekao je predsjednik multidisciplinarnog tima Selvera Kelešture.

U ovaj akcioni plan uključene su mnoge općinske i nevladine organizacije koje su provele mnoge aktivnosti, a jedna od njih je u uspostava Dnevnog centra.

"Ovo je jedan sasvim nov pristup koji je adekvatan maloljetničkoj delikvenciji, odnosno, osobama koje nisu svjesne svog kontakta sa zakonom", kazao je Keleštura.

Broj maloljetnih delikvenata je ove godine povećan u odnosu na 2011. godinu. Blizu 140 delikvenata je prijavljeno ove godine zbog određenog vida neprimjerenog ponašanja, a 2011. godine zabilježeno je blizu 100 slučajeva.

U aktivnosti koje se budu provodile u okviru ovog akcionog plana prevencije maloljetničke delikvencije bit će uključeni i pedagozi.