BiH
0

Raspuštanje kolektivnih centara u RS-u krajem naredne godine

FENA
Doboj
Doboj
Šesnaest godina nakon rata 216 porodica u Republici Srpskoj i dalje jedini smještaj ima u devet kolektivnih centara.

Sopstveni krov nad glavom, prema najavama nadležnih, ove izbjegle i raseljene osobe mogle bi dobiti tek do kraja naredne godine.

U resornom ministarstvu RS-a obećavaju da će realizacijom programa stambene obnove, čija je vrijednost sedam miliona američkih dolara, ove godine biti obnovljeno 170 stambenih jednica.

Pomoćnik ministra za izbjeglice i raseljene osobe u RS-u Drago Vuleta kaže da je u toku gradnja stambenih objekata za 30 porodica u Vlasenici i Sokocu.

Za stambeno zbrinjavanje osoba u kolektivnim centrima u ovogodišnjem budžetu je osigurano oko osam miliona maraka, ali ta sredstva nisu ni približno dovoljna, pa se čeka da i Vijeće ministara i državna nadležna komisija donesu odluke o dodatnim sredstvima.

U prošloj godini je riješen smještaj 150 porodica i zatvoreni kolektivni centri u Bratuncu i Srebrenici, u kojima su bili najlošiji uvjeti stanovanja.

Međutim, na to još čekaju 172 porodice smještene u nekadašnjem Domu penzionera u Doboju.

Uključujući i korisnike alternatinvog smještaja, u RS-u trenutno 3.961 porodica iz kategorije izbjeglih i raseljenih koristi neki vid alternativnog smještaja.