PSBiH
0

Raspravljano o prijedlogu amandmana na Ustav BiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu o Prijedlogu amandmana II, III i IV na Ustav BiH koje su predložili poslanici Stranke za BiH.

Jednim od predloženih amandmana predviđeno je da se Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH sastoji od 18 delegata - pet Bošnjaka, pet Srba, pet Hrvata i tri iz reda ostalih od kojih su dvije trećine iz Federacije BiH i jedna trećina iz RS-a.

Predviđeno je da nominovane delegate iz Federacije biraju odgovarajući delegati u Domu naroda Federacije, a delegate iz Republike Srpske biraju odgovarajući delegati u Vijeću naroda Republike Srpske.

Stranka za BiH jednim od amandmana predlaže da se Predsjedništvo BiH sastoji od četiri člana: jednog Bošnjaka, jednog Srbina, jednog Hrvata i jednog člana koji nije pripadnik nekog od konstitutivnih naroda, a predlažu i amandman koji će, kako se navodi, otkloniti nefunkcionalnost prouzrokovanu mehanizmom entitetskog glasanja.

Ustavnopravna komisija Predstavničkog doma ranije nije podržala principe predloženih amandmana, a protiv su glasali članovi Komisije iz stranaka iz RS-a te HDZ-a BiH i HDZ-a 1990.

Poslanici stranaka iz Republike Srpske su danas tokom rasprave uglavnom isticali da su za njih predloženi amandmani neprihvatljivi.

Bilo koje ustavne promjene koje dotiču entitetsko glasanje neprihvatljive su za poslanike stranaka iz Republike Srpske, rečeno je tokom diskusije.

Navedeno je da entitetsko glasanje nema nikakve veze s presudom Evropskog suda za ljudska prava te da je besmisleno da se delegati iz RS-a u Dom naroda državnog parlamenta biraju u Vijeću naroda RS-a, a ne kao do sada u Narodnoj skupštini RS-a.

Poslanik PDP-a Branko Dokić je kazao da predložene amandmane ne može prihvatiti ni u principima. Svi smo, kazao je, očekivali da se radi o amandmanima u vezi s presudom Evropskog suda za ljudska prava, ali se izašlo iz tih okvira.

Naveo je da je protiv uvođenja četvrtog člana Predsjedništva BiH, a ne slaže se ni s tim da za izbor Predsjedništva BiH, BiH bude jedna izborna jedinica. Ne može prihvatiti ni predloženi način izbora delegata u Dom naroda državnog parlamenta.

Poslanik DNZ-a Rifat Dolić smatra da ustavne amandmane ne treba predlagati prije nego što se o njima postigne politički konsenzus.

U više poslaničkih rasprava izražen je stav da je u ovom mandatu moguće usvojiti samo one ustavne amandmane kojima će se provesti presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Rasprava o predloženim amandmanima na Ustav BiH je završena, a nakon pauze bit će nastavljeno razmatranje preostalih tačaka dnevnog reda.