Predstavnički dom PSBiH
0

Raspravljano o izmjenama Zakona o državnoj službi

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu o principima Prijedloga zakona o izmjeni Zakona o državnoj službi u institucijama Bosne i Hercegovine.

Izmjenama zakona brisat će se odredba prema kojoj je jedan od općih uvjeta za postavljenje državnog službenika prestanak pravne posljedice osude za kazneno djelo nasilja u obitelji, izrečene pravomoćnom sudskom presudom, u skladu s kaznenim zakonima.

Izmjena ovog zakona proistekla je iz preporuke ombudsmana za ljudska prava BiH koji je zatražio njezino brisanje, uz obrazloženje da je ova odredba diskriminirajuća i da nije u skladu s relevantnim zakonodavstvom i Ustavom BiH.

Poslanik SDA Šefik Džaferović je kazao da se ovim zakonom ispravlja jedna nedosljednost, „jedna teška greška“ koja je načinjena prilikom ranijih izmjena i dopuna ovog zakona.

"Radi se o onoj poznatoj stvari koja je bila diskutirana i u bh. javnosti, jednoj nedosljednosti, jednoj rekao bih gluposti koja je sadržana u našem zakonu, a to je da se kao jedan od općih uvjeta za postavljanje državnog službenika traži da su prema njemu prestale pravne posljedice presude za krivično djelo nasilje u porodici, izrečene pravosnažnom sudskom presudom, u skladu s krivičnim zakonima", kazao je Džaferović.

Po njegovim riječima, ovo je nešto što je nastalo kao rezultat amandmana u ranijoj fazi.

"Ovo je jedna teška greška, nedosljednost, nešto što treba izbrisati iz zakona i predlažem da se ovaj zakon usvoji", kazao je Džaferović.

Poslanik Stranke za BiH Beriz Belkić smatra da je ovo dobar primjer djelovanja Ombudsmena, navodeći da je na njihovu preporuku ovo urađeno.

"Također je primjer neopreznog djelovanja nas samih, poslanika. Ovo je rezultat amandmana za koje nije prethodno provjereno jesu li usklađeni s međunarodnim konvencijama i ostalim sistemskim zakonima", kazao je Belkić.

Naglasio je da je tri godine ovaj zakon na snazi, "tri godine ima ovaj feler u sebi" i proizvodi posljedice.

Poslanica SDP-a BiH Nermina Zaimović-Uzunović je kazala da je ovo trebalo i prije staviti u proceduru.