BiH
0

Rasprava u Skupštini RS zbog tvrdnje da postoji organizirana krađa struje

FENA
U Republici Srpskoj (RS) postoje određeni "gangovi", koji su dobro uvezani i krađa električne energije se ne događa slučajno, već je dobro organizirana i dugo godina se štiti i „pokriva“, ustvrdio je danas poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Slavko Vučurević.

"Dok se na jednoj strani brutalno i bahato krade, na drugoj strani, gdje se električna energija proizvodi narod klizi u sve veće siromaštvo", rekao je Vučurević ustvrdivši da se na „deset miliona maraka ukradenih u 'Elektro Krajini' Banja Luka Hidroelektrane na Trebišnjci osiromašene za dva miliona maraka, a koji su mogli pomoći Hercegovini u razvoju i ostanku stanovništva“.

On je iznio podatke da su u 2010. gubici u "Elektro Krajini" Banja Luka bili 21,38 posto, u „Elektro Doboju“ 10,07, u "Elektro Bijeljini" 12,5, u "Elektrodistribuciji" Pale 11,78 i "Elektro Hercegovini" 13,93 posto.

Vučurević je postavio pitanje kako je moguće da u okviru istog energetskog sistema gubici mogu biti toliko različiti.

"Po tim podacima 'Elektro Krajina' je za tu godinu, u ukupnim gubicima u 'Elektoprivredi RS' učestvovala sa 65 posto", ustvrdio je Vučurević tokom oštre poslaničke rasprave o Prijedlogu energetskog bilansa RS – plan za 2012. godinu.

Naveo je da je "krađa" struje u "Elektro Krajini" tako godišnje iznosila oko 10 miliona i da apsurd bude veći i na to je plaćen PDV.

Vučurević je iznio i podatak da je to banjalučko preduzeće dugovalo matičnoj firmi oko 91 milion maraka, "Elektro Bijeljina" 8,5 miliona, paljansko preduzeće osam,"Elektro Hercegovina" 2,5 miliona, dok "Elektro Doboj" nije dugovao ni marke.

"Dugovanja 'Elektro Krajine' blizu je dvogodišnjeg ukupnog prihoda Hidroelektrana na Trebišnjici", naveo je poslanik PDP-a.

Potraživanja "Elektro Krajine" su čak 128 miliona KM, tvrdi Vučurević, dok dobojsko elektropreduzeće potražuje iznos 12, bijeljinsko 23 miliona, paljansko 14, a trebisnjsko 11, što znači da banjalučka firma potražuje 68 posto od ukupnih potraživanja "Elektroprivrede RS" od potrošača.

Naveo je i da su gubici u distributivnom preduzeću u Prijedoru bili oko 30, a u Doboju 10 posto, iako ta dva grada imaju približno isti broj potrošača ili u Modriči su gubici na mreži u 2010. bili 10, a u Laktašima 24 posto.

Nakon ovih podataka poslanik PDP-a je postavio pitanje MUP-u RS-a ko krade struje i u čijem interesu, jer se električna energija u Trebinju, primjera radi, isključuje i korisniku socijalne pomoći od 60 maraka.

Vučurević je kazao da su na dan 23.januara ove godine 30 domaćinstava u Banjoj Luci dugovala 1,2 miliona maraka i da "nisu ni opomenuti niti isključeni s elektromreže", upitavši ko su te osobe da se tako mogu da ponašaju.

Njegovo izlaganje izazvalo je burne reakcije pozicije, a šef kluba poslanika SNSD-a Željko Mirjanović pozvao je Vučurevića da se izvini građanima Banje Luke, ukoliko nisu tačne ove njegove tvrdnje i stav da postoji razlika u primjeni zakona kod građana najvećeg grada RS-a i Trebinja.

"Nije tačno da ova vlast pravi razliku između građana i nije tačno da neko u vlasti ne voli istočni dio RS-a", naveo je Mirjanić u prilično oštroj replici na Vučurevićeve podatke.

Za resornog ministra Željka Kovačevića je sve ovo politizacija te tvrdi da se u raspravi o Elektroenergetskom bilansu RS "otišlo u drugom pravcu".