BiH
1

Rasprava u NSRS i dalje traje: Red optužbi, red replika

Piše: G. D.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) zasjeda danas u Banjoj Luci. Dok jedni poslanici optužuju Željku Cvijanović i vlast Milorada Dodika za brojne afere u proteklim godinama, drugi pokušavaju poništiti te optužbe pozitivnim primjerima i konkretnim planovima za budućnost.

"Klinički centar u Banjoj Luci je nedavno osnovao Odsjek za ispitivanje tržišta, samo da bi mogli biti zaposleni neki ljudi. Takve odsjeke nemaju ni banke! Što se tiče predloženih reformi u administraciji - to je sve nevješto, jer se optimizacija radnih mjesta ne može izvršiti ad hoc. Koliko stanovnika - toliko i administracije. Te stvari se zasnivaju na određenim standardima i ne mogu da se ukidaju odokativno, napamet", rekao je poslanik SDS-a u NSRS Nenad Stevandić.

Poslanik SNSD-a Radovan Višković pozvao je građane da budu strpljiviji i da vlasti pruži šansu da riješi najteže i najozbiljnije stvari.

"Moramo biti strpljivi ako želimo da se riješe određena pitanja. Trebamo ući stimulativnije u rješavanje privrednog sektora. Moramo znati koje je tkivo bolesno, a koje zdravo. Smanjit ćemo i javnu potrošnju. Nisam pristalica ideje o slanju radnika na ulice, ali treba 'rezati' tamo gdje je to moguće. Moramo odvojiti komercijalna gazdinstva, jer naša velika šansa je u poljoprivredi", istakao je Višković.

Branislav Borenović iz PDP-a ponovio je da je RS prezadužen entitet i da tvrdnje Željke Cvijanović o porastu stope zaposlenosti nisu tačne.

"Stopa zaposlenosti je u stalnom padu, kao i stopa rasta BDP-a. Poreska politika RS je destimulativna. Godišnji anuitet ugrožava naš budžet. Skoro 40 posto onoga što smo od građana skupili dajemo za rate kredita. Pa gdje to ima", rekao je Borenović.

Na scenu je stupio i predsjednik Srpske radikalne stranke RS Milanko Mihajlica, koji je rekao da ekspoze Željke Cvijanović vrijeđa zdrav razum.

"Republika Srpska je najsiromašnija u Evropi. Ima najveću stopu nezaposlenoti, kriminala, korupcije i nepismenosti. Kako je moguće da nakon devet godina ove vlasti ljudi žive gore nego ikada, a pojedinci imaju sve? Uništeno je sve čega se vlast Milorada Dodika dotakla. Sada govore da im je privreda prioritet. Pa šta su radili devet godina ako im je to sada prioritet. Problem je i u tome što se svi 'ugrađuju' u sve poslove. Da premijerka zaista hoće da se bori protiv kriminala i korupcije, pola vlasti bi bilo u zatvoru", istakao je Mihajlica.

Nastavak sjednice NSRS zakazan je za 17.05 sati.