Predstavnički dom PS BiH
0

Rasprava o zaštiti domaće proizvodnje

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je obavio raspravu o prijedlogu zakona o zaštiti domaće proizvodnje u okviru Sporazuma CEFTA koji je predložio poslanik Jerko Ivanković Lijanović.

Ovim zakonom predlaže se zadržavanje carina na određene poljoprivredne i prehrambene proizvode pri uvozu iz Hrvatske i Srbije.

Tokom rasprave neki poslanici su ne sporeći potrebu zaštite domaće proizvodnje, isticali da ovo možda nije najbolji način za to, a i nadležno ministarstvo ne podržava ovakav način rješavanja ovog pitanja.

Čuo se i prijedlog da se odgodi izjašnjavanje a da Vijeće ministara ili nadležno ministarstvo kažu koje se to mjere mogu provesti u cilju zaštite domaće proizvodnje i u kojem roku, a da se ne naruši sporazum CEFTA.

Obavljena je rasprava i o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o upravnim sporovima te o principima Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o odlikovanjima BiH i Prijedloga zakona o prestanku važenja zakona o flaširanim pitkim vodama BiH.

U toku je rasprava o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PDV-u koji je predložio poslanik Momčilo Novaković, s mišljenjem komisije za finansije i budžet koja nije podržala predloženi zakon.