BiH
0

Rasprava o Sudu i Tužilaštvu BiH

FENA
Parlament BiH
Parlament BiH
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu o prijedlozima zakona o prestanku važenja Zakona o sudu BiH i Zakona o tužilaštvu BiH, koje su predložili poslanici SNSD-a Drago Kalabić i SDS-a Darko Babalj.

Ustavnopravna komisija (UPK) Predstavničkog doma je utvrdila da prijedlozi ovih zakona nisu usklađeni s Ustavom i pravnim sistemom BiH.

Jedan od predlagača zakona Drago Kalabić je kazao da je stav Ustavnopravne komisije, u najmanju ruku, "skandalozan, katastrofalan“.

"Mislim da je stav UPK ovoga doma do te mjere razočaravajući i da je to klasični pucanj u parlamentarnu demokratiju u BiH", dodao je.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDS-a Mladen Bosić kazao je tokom rasprave da je odluka Ustavnopravne komisije da su neustavni prijedlozi ovih zakona "krah demokratskog kapaciteta ovog parlamenta".

Po njegovim riječima, radi se o dva zakona koji predstavljaju političku volju većine građana RS-a.

"Zašto je takva politička volja u RS-u, to je osnovno pitanje koje bi trebali svi sebi da postave i da daju odgovor na to. Zato što su Sud i Tužilaštvo BiH pokazali da su institucije koje nisu samo u službi pravde i pravičnosti, nego i u službi politike i političkih ciljeva“, kazao je Bosić.

Imali su, dodao je, šansu da se pokažu kao institucije koje su nepristrane i koje dijele pravdu i štite interese svih građana BiH i tu šansu su prokockali.

Poslanik HDZ-a 1990 Božo Ljubić je kazao da jedna zemlja, da bi mogla nositi atribut države, mora imati odgovarajuće državne institucije pa prema tome i u pravosuđu.

Međutim, dodao je, te institucije trebaju biti tako dizajnirane, organizirane i tako funkcionirati da odgovore svojoj svrsi, da zasluže povjerenje svojih građana, a u zemlji kakva je BiH i svojih naroda, odnosno njihovih legitimih političkih predstavnika.

Ljubić je postavio pitanje da li bi ukidanje ovih institucija riješilo problem?

„Mislim da ne. Njih treba zamijeniti boljim i adekvatnijim. Trebamo, dakle, zamijeniti ove institucije institucijama u čijem će središtu biti zakon i pravda, a ne utjecaj bilo međunarodnih namjesnika, bilo političkih moćnika u BiH, bilo ekonomskih lobija, pa čak niti utjecaja samih pravničkih lobija. Takav pravosudni sustav trebamo izgraditi“, kazao je Ljubić, dodajući da se zalaže za to da se pristupi reformi toga sustava.

Poslanik HDZ-a BiH Mato Fanjičević je kazao da je njegovo mišljenje da je potrebno otvoriti normalnu, demokratsku raspravu u kojoj će poslanici moći čuti jedni druge, sučeliti argumente, tražiti najbolja rješenja koja će omogućiti da se poboljša djelovanje ovih institucija.

"Moje je mišljenje da ove institucije, bez obzira na problematičan ustavni temelj, trebaju postojati, da su one potrebne državi BiH, svim njenim narodima i građanima.

Međutim, njihovo djelovanje apsolutno zaslužuje rekonstrukciju i reviziju, kao što rekonstrukciju i reviziju, ili u najmanju ruku raspravu o svemu tome zaslužuje i ukupni pravosudni okvir ove zemlje", kazao je Franjičević.

Poslanik SDA Šemsudin Mehmedović je kazao da će poslanici te stranke podržati negativan stav Ustavnopravne komisije.

"Razlozi za ovakav stav leže u tome što smatramo da su ova dva prijedloga zakona jedan 'politički pamflet' sa već unaprijed poznatim ishodom u PSBiH", kazao je Mehmedović.

Tokom poslaničke rasprave čuo se i prijedlog da se ovo pitanje delegira šestorici lidera političkih stranaka.

Poslanici su okončali raspravu o svim tačkama dnevnog reda, a nakon kraće pauze uslijedit će i izjašnjavanje o svakoj od njih.