BiH
51

Rasprava o rebalansu budžeta FBiH: Rastu samo prihodi koji se uzimaju od građana

Piše: Er. M.
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine na vanrednoj sjednici usvojio je odluku o rebalansu ovogodišnjeg budžeta FBiH te predložene izmjene i dopune o njegovom izvršenju.

Zastupnicima se obratila federalna ministrica finansija Jelka Milićević koja je kazala da je Vlada FBiH pristupila izradi rebalansa zbog izostatka finansiranja. Kako je objasnila, očito je da tranša MMF-a isto kao ni sredstva Svjetske banke neće biti doznačena do kraja ove godine.

Ona je kazala da je rebalans budžeta baziran na uštedama na svim poljima te da je predloženi rebalans restriktivnog karaktera, pri tome dodajući kako se već vide efekti moratorija na zapošljavanje.

Predsjednik Kluba SDP-a BiH Elvir Karajbić kazao je da zastupnici uopće ne znaju gdje će Vlada FBiH trošiti sredstva, ali da je evidentno kako u entitetu rastu samo prihodi koji se uzimaju od građana poput administrativnih taksi, kazni i usluga vlade. On je objasnio da je vlada povećala cijene svojih usluga prema građanima entiteta.

Karajbić je istakao da se FBiH reformskom agendom obavezala da će imati razvojne budžete, što nije slučaj sa ovim budžetom. Kako kaže, ovo je sanacioni budžet od šteta koje je Vlada FBiH sama realizovala.

On je žestoko kritikovao izvršnu vlast što se hvali moratorijem na zapošljavanje s obzirom na to da je prošli saziv Vlade FBiH isplatio posljednju plaću za 7 hiljada budžetskih korisnika kojih danas ima 7.360. Osvrnuo se i na socijalnu neosjetljivost Vlade FBiH jer nisu planirana sredstva za uvezivanje radnog staža, dok su članovima Vlade FBiH uredbom povećane naknade, kao i naknade troškova za službena putovanja.

Istakao je da Vlada FBiH ne poštuje odluke Parlamenta FBiH kojem se obavezala da će povećati sredstva za paraplegičare, što se nije desilo.

U diskusiju se uključio i zastupnik Naše stranke Dennis Gratz koji je rekao da je neumjesno pričati o moratoriju na zapošljavanje u trenutku dok se djeca članova Vlade FBiH zapošljavaju u federalne agencije.

Zastupnica SBB-a Zana Marjanović kritikovala je konstantno smanjenje sredstava za kinematografiju, dodajući da se ne stimulišu ulaganja u kulturu i umjetnost.

Bivši premijer FBiH i aktuelni zastupnik SDP-a Nermin Nikšić kazao je da je današnji rebalans rezultat toga što se Vlada FBiH obavezala na nerealne namjere. On je istakao da koliko god Vlada FBiH prodavala lažnu priču po uspjesima i reformama, ona ipak na kraju mora otići pred MMF i sve to opravdati.

Podsjetio je na raniju izjavu ministrice Milićević koja je po preuzimanju funkcije kritikovala bivši saziv Vlade FBiH poručujući da će iznaći bolje rješenje od prodaje trezorskih zapisa, što očito nije uspjela.

Zastupnik Ilhan Bušatlić poručio je ministrici Milićević da ne vrijeđa inteligenciju građana BiH i da ne priča o moratoriju na zapošljavanje u trenutku dok mediji izvještavaju o zapošljavanju kćerke premijera FBiH Fadila Novalića bez konkursa.

On je kritikovao i nedolazak ministara na sjednicu Parlamenta Federacije BiH poručujući da su sjednice ovog organa cirkus te da bi vlasti u FBiH trebale pogledati kako se vode sjednice Narodne skupštine RS-a na kojim predsjednik manjeg bh. entiteta odgovara na sva pitanja zastupnika.

Predsjednik Saveza RVI paraplegičara Federacije BiH Mujo Aganović je kazao da je Vlada FBiH obećala da će do rebalansa budžeta povećati sredstva za paraplegičare kako bi se poboljšao njihov status. On je kazao da se nada kako će Parlament FBiH već danas sazvati hitnu sjednicu na kojoj će riješiti problem paraplegičara.

Na kraju se zastupnicima ponovo obratila ministrica Jelka Milićević koja je kazala da iz ličnog iskustva razumije invalide i ljude koji se moraju brinuti o njima. Istakla je da se ova problematika uistinu mora sagledati te da Vlada FBiH ima ograničenja na ukupna izdvajanja za socijalna davanja.

Ukazala je na činjenicu da u FBiH moraju porasti prihodi jer, kako kaže "ne možemo povećavati poreze, ne možemo zaduženja, a imamo stalna izdvajanja". Što se tiče dnevnica, ona je rekla da su one izjednačene i da svi imaju iste, počevši od premijera i namještenika pa sve do ministra.

Odgovorila je i na prozivke za moratoriji ističući da je broj isplaćenih plaća iz budžeta u odnosu na prošlu godinu manji za 160 i da je u budžetu za iduću godinu planirano manje 150 ljudi. Istakla je da u ovu kategoriju ne spadaju ljudi koji su uposleni u federalnim agencijama.