Predstavnički dom PSBiH
0

Rasprava o preostalim obavezama za ukidanje viza

FENA
Foto: Sarajevo-x.com
Foto: Sarajevo-x.com
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH je obavio raspravu o Izvještaju o izvršavanju Plana aktivnosti za ispunjavanje preostalih obaveza iz Mape pute za liberalizaciju viznog režima za period 15.7.2009. - 7.9.2009. godine, koji je sačinila Interresorna radna grupa za pregovore o liberalizaciji viznog režima.

U izvještaju se navodi da je trenutno stanje u ispunjavanju zahtjeva takvo da je od ukupno 52 zahtjeva 10 u potpunosti ispunjeno. Aktivnosti na ispunjavanju 38 zahtjeva teku u skladu s planom. Nisu uočeni problemi koji bi onemogućili ili usporili ispunjavanje zahtjeva.

Navedeno je da kod četiri zahtjeva postoje ozbiljni zastoji u ispunjavanju. To su: usvajanje i implementacija adekvatnog modela za razmjenu informacija iz policijskih registara širom zemlje; mjere preduzete za osiguranje dostupnosti informacija o zapljenama droge i umiješanim osobama na graničnim prijelazima; mjere preduzete za provođenje dva policijska zakona iz 2008., posebno preostala imenovanja direktora te napredak prema u potpunosti funkcionalnom jedinstvenom Uredu ombudsmena.

Predsjedavajući Zajedničke komsije za evropske integracije Halid Genjac je kazao da parlament raspravlja o ovom pitanju u trenutku kad je svaki dan bitan, jer je kraj septembra rok kad se sačinjava izvještaj o napretku BiH.

Analizirajući dostavljeni Izvještaj, Genjac je kazao da je nekompletan i neažuran.

Po njegovim riječima, u dijelu koji se odnosi na 38 zahtjeva za koje se navodi da aktivnosti na ispunjavanju zahtjeva teku u skladu s planom, nejasno je da li su u predviđenom roku te aktivnosti provedene ili nisu jer je rubrika “dinamika realizacije” prazna.

Genjac je kazao da Zajednička komisija za evropske integracije sugerira kolegijima oba doma PSBiH da zakoni koji su uvjet iz Mape puta, a koje treba Parlament da usvoji, budu razmatrani po skraćenom postupku da bi se ispoštovali rokovi do kraja septembra.

Ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović je, govoreći o izdavanju biometrijskih pasoša, kazao da bi 15. oktobra trebao biti isporučen prvi kontingent biometrijskih knjižica kada bi, kako je predviđeno, u BiH počelo izdavanje biometrijskih pasoša.

“Nadam se da će to biti konačan termin, konačan datum i da neće biti bilo kakvog odgađanja, jer sve drugo je spremno što se tiče organa za unutrašnje poslove i matičnih ureda”, kazao je Nović.