Federacija BiH
0

Rasprava o novom izgledu grba i zastave

FENA
U današnjem nastavku 18. redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH u Sarajevu otvorena je poslanička rasprava o predloženim idejnim rješenjima za novi likovni izgled simbola Federacije - grba i zastave.

Poslanici bi trebalo da izaberu po jedan prijedlog za novi izgled i jednog i drugog obilježja, a pred sobom imaju po tri prijedloga.

Autori predloženih rješenja za grb su Rijad Sujoldžić, Selver Porča i Muamer Adilović, a likovnih rješenja za novi izgled zastave Federacije Ramiz Ćinara, Refik Rašinlić te ponovo Rijad Sujoldžić.

Po tri prijedloga ovih autora za grb i zastavu ušla su u uži izbor od 118 prijedloga pristiglih na odgovarajući konkurs koji je provela komisija formirana naročito za taj posao, nakon što je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim dosadašnje simbole Federacije i Republike Srpske s obrazloženjem da ne odražavaju činjenicu o kostitutivnosti sva tri bh. naroda na cijelom prostoru zemlje.

Komisiju koja je u Federaciji raspisala konkurs za izbor novih entitetskih obilježja sačinjavaju poslanici iz oba doma Federalnog parlamenta, predstavnici Federalne vlade te javnih, naučnih i stručnih krugova izvan Vlade i Parlamenta.

Predsjedavajući te komisije, poslanik u Federalnom parlamentu, Ismet Osmanović na današnjoj sjednici Predstavničkog doma je obrazložio zašto je došlo do toga da komisija predloži Parlamentu u konačnici po tri idejna rješenja za grb i zastavu nakon što je okončan konkurs.

Komisija nije mogla postići konsenzus o tome da li konačni prijedlog mora sadržavati nacionalna obilježja konstitutivnih naroda ili ne. Zato se odlučila za po tri prijedloga jer među njima su i oni koji sadrže nacionalna obilježja i oni koji su bez njih.

Poslanička rasprava je u toku.