Predstavnički dom PSBiH
0

Rasprava o nedostatku zatvorskih kapaciteta u BiH

FENA
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu o Informaciji o stanju u vezi s neblagovremenim upućivanjima pravosnažno osuđenih lica na izdržavanje kazni zbog nedovoljnog kapaciteta ustanova za izdržavanje kazni zatvora i mjere sigurnosti.

Ministarsvo pravde BiH je uz dostavljenu informaciju predložilo i nekoliko zaklučaka. Jedan od njih predviđa da se da podrška jačanju i reformi zatvorskog sistema i sistema izvršenja krivičnih sankcija u BiH.

Također, predlaže se i pružanje podrške osnivanju specijalne ustanove za forenzičku psihijatriju “Sokolac”, te konačnom potpisivanju prijedloga sporazuma o smještaju i naknadi troškova za izvršenje mjera bezbjednosti izrečenih u krivičnom postupku i u drugom postupku u kojem se izriče mjera liječenja.

Jedan od predloženih zaključaka predviđa davanje podrške aktivnostima koje poduzima Ministarstvo pravde BiH na izgradnji državnog zatvora, kao i da se da podrška materijalnom i kadrovskom proširenju i jačanju Sektora za izvršenje krivičnih sankcija u BiH.

Predsjedavajući Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Šefik Džaferović je informirao poslanike da su ustavnopravne komisije oba doma na zajedničkoj sjednici pokrenuli ovo pitanje jer se u javnosti govorilo o tome da se na slobodi nalazi jedan broj pravosnažno osuđenenih osoba zbog nedostatka zatvorskih kapaciteta.

Po njegovim riječima, Ministarstvo pravde je dostavilo informaciju o tome, ali se iz nje ne može vidjeti koliko je takvih osoba.

Zbog toga je predložio kolegama da prihvate informaciju i zaključke koje je predložilo Ministarstvo pravde, ali da se nastave aktivnosti u vezi s ovim pitanjem u smislu dostavljanja informacije u kojoj će biti podaci o tome koliko je osoba u BiH koje su osuđene, ali su na slobodi jer nema mjesta u zatvorima.

Džaferović je predložio i zaključak kojim bi se zadužilo Vijeće ministara BiH da sačini informaciju o stanju izvršenja kazne zatvora, mjera sigurnosti i vaspitno-popravnih mjera u BiH.

“Dakle, jednu cjelovitu informaciju o stanju u BiH s posebnim naglaskom na stanje ustanova za izvršenje iz ove oblasti u BiH, mjerama koje se poduzimaju da bi se poboljšalo stanje i planovima za budućnost i sa posebnim naglaskom na lica koja nisu upućena na izdržavanje samo zato što nema mjesta u ustanovama za izdržavanje”, kazao je Džaferović.