Parlamentarna skupština BiH
0

Rasprava o inicijativama poslanika Dokića i Kadrića

FENA
Branko Dokić
Branko Dokić
Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH obavio je raspravu o izlaganju predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića prilikom obraćanja Generalnoj skupštini UN-a u Njujorku i Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope u Strazburu.

Inicijativu za raspravu pokrenuo je poslanik PDP-a Branko Dokić koji je ustvrdio da su ova Silajdžićeva obraćanja štetna za BiH.

Dokić je, između ostalog, kazao da je Silajdžić, koji je tada bio predsjedavajući Predsjedništva BiH, ignorirao instituciju Predsjedništva BiH. Po njegovim riječima, niti je usaglašena platforma predstavljanja BiH u Njujorku i Strazburu, niti je imao saglasnosti za svoje govore.

  • Tako je on nastupio u ličnom svojstvu, a ne uime Predsjedništva BiH kao predsjedavajući, kazao je Dokić.

On je predložio zaključak kojim bi se Predstavnički dom PSBiH ogradio od sadržaja govora predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Harisa Silajdžića izrečenih za govornicama Generalne skupštine UN-a u Njujorku i Vijeća Evrope u Strazburu i "smatra da su oni štetni po vitalni interes BiH".

Također, Dokić je predložio zaključak u kojem se navodi da će Predstavički dom PSBiH svaki neusaglašeni nastup izvan granica BiH bilo kojeg člana Predsjedništva BiH staviti na dnevni red i opredijeliti se o njegovom sadržaju.

Poslanici Stranke za BiH napustili su sjednicu ističući da ne žele učestvovati u ovoj raspravi dodajući da se na ovaj način parlament pretvara u sudnicu. Vratili su se u poslaničke klupe kada je završena rasprava o Dokićevoj inicijativi.

Poslanici vode raspravu i o Rezoluciji Narodne skupštine RS-a o ciljevima i mjerama politike RS-a sa 14. posebne sjednice održane 15. oktobra.

Inicijativu za ovu raspravu pokrenuo je poslanik Stranke za BiH Remzija Kadrić koji je kazao da se spomenutom rezolucijom NSRS direktno umiješao u rad PSBiH.

Po njegovim riječima, u jednoj od tačaka Rezolucije se navodi da "Narodna skupština zahtijeva od predstavnika RS-a u PSBiH da zatraže da PSBiH osudi i odbaci samovoljne istupe predsjedavajućeg Predsjedništva BiH pred Generalnom skupštinom UN-a i Parlamentarnom skupštinom Vijeća Evrope".

Kadrić je ustvrdio da se NSRS postavlja iznad parlamenta BiH te je predložio da se prihvati zaključak prema kojem Predstavnički dom PSBiH odbacuje različite rezolucije, zaključke entitetskih parlamenata koji se na neprimjeren način, suprotno Ustavu, miješaju u rad Predstavničkog doma PSBiH.

Poslanici su obavili raspravu i o temi: Vijeće Evrope i njegove aktivnosti, a osnov za raspravu je Izvještaj o radu Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope u 2008. godini.

Nakon jednosatne pauze, poslanici će nastaviti rad.