Skupština KS
0

Rasprava o "Hidrogradnji" ponovo odgođena

FENA
Vlada Kantona Sarajevo (KS) i ministar privrede Rusmir Sendić drugi put u ovoj godini skinuli su s dnevnog reda današnje sjednice Skupštine KS-a tačku u okviru koje se oko 67 dionica "Hidrogradnje" d.d. Sarajevo prebacuje s KS-a na Vladu Federacije BiH.

Na prethodnoj sjednici odgodili su izjašnjavanje o ovoj tački jer su zastupnici usvojili zaključak kojim se obavezuje Ministarstvo privrede KS-a da zatraži mišljenje Federalnog ministarstva rudarstva, energetike i industrije da se očituju o prijenosu dionica.

Ministar Sendić ponovio je danas i za govornicom i u izjavi za Fenu da ovaj problem postoji od 2007. godine kada je s liste kantonalnih dionica brisana "Hidrogradnja", te da je ova odluka samo tehnički čin.

"Već sedam godina KS-a nema u svom vlasništvu "Hidrogradnju", jer je to određenim uredbama preneseno na federalni nivo i kanton nema nikakvih ingerencija nad ovom firmom", pojašnjava Sendić.

Dodao je da je tačka povučena s dnevnog reda da bi zastupnici u Skupštini KS-a i ministri u Vladi KS-a dobili dodatna pojašnjenja i obrazloženja od federalnog ministarstva, koje sedam godina upravlja ovom firmom, u vezi s potraživanjima "Hidrogradnje".

Zastupnici su postavljali razna pitanja u vezi s ovom odlukom, ali je ministar Sendić naglasio da su sva ta pitanja koja se odnose najviše na to šta KS dobija, a šta gubi ovakvom odlukom, trebala biti postavljena prije sedam godina.

Sjednici je prisustvovala i Jasmina Pašić, pomoćnica federalnog ministra energije, rudarstva i industrije koja je napomenula da je "Hidrogradnja" od ministarstva zatražila da se ovaj problem riješi i promijeni titular zbog potraživanja Registra vrijednosnih papira.

Nakon što je Vlada povukla ovu tačku s dnevnog reda burno je reagirao zastupnik Zaim Backović, koji je tvrdio da mu predsjedavajuća Skupštine KS-a Mirjana Malić nije dala riječ iako se prvi javio za diskusiju.

U tom ubjeđivanju da li treba da mu se da riječ ili ne, predsjednik Kluba Stranke demokratske akcije (SDA) Elmedin Konaković zatražio je od predsjedavajuće Malić da disciplinira zastupnike, ali kad se to nije desilo zatražio je pauzu, koja je u toku.