Haški tribunal
0

Rasprava o dokumentima koje je Karadžić tražio za svoju odbranu

SRNA
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
Radovan Karadžić (Foto: Reuters)
U Haškom tribunalu danas će biti održana rasprava o dokumentima koje je bivši predsjednik Republike Srpske (RS) Radovan Karadžić tražio od više država za svoju odbranu.

Sudsko vijeće je u nekoliko navrata, na Karadžićev zahtjev, izdavalo naloge državama da dostave traženi materijal, a sporne su ostale BiH, Hrvatska, Njemačka, Francuska i Iran, čiji se predstavnici očekuju na današnjoj raspravi.

Još nije poznato da li će i ko predstavljati BiH na današnjoj raspravi, jer je u petak sudsko vijeće obavješteno da predstavnik BiH još nije određen "zbog tehničkih razloga", odnosno zbog prekratkog roka za dobijanje vize i za prevođenje materijala nije određen predstavnik. 

Ostale države zastupaće njihovi ambasadori u Holandiji. 

Sudskim nalogom je predviđeno da rasprava o dokumentima za odbranu Radovana Karadžića bude održana danas, dok je u rasporedu rada na zvaničnom sajtu Tribunala navedeno da će rasprava biti nastavljena i u utorak. 

Karadžićev pravni savjetnik Marko Sladojević izjavio je juče da je to jednostavna procesna rasprava sa predstavnicima država na kojoj će svaka imati priliku da iznese svoje stavove. 

"Na raspravi će biti prisutni predstavnici Njemačke, Francuske, Hrvatske, BiH i Irana. Druge zemlje su ili dostavile ili su rekle da nisu imale nikakve podatke, tako da smo mi povukli naše podneske. Od nekih država smo dobili dokumente i trenutno se prevode, a ostale su samo zemlje koje do sada nisu dostavile tražene dokumente", naglasio je Sladojević. 
Optužnica Haškog tribunala tereti nekadašnjeg predsjednika RS Radovana Karadžića za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u toku sukoba u BiH. 

Suđenje je počelo krajem oktobra prošle godine, bez prisustva optuženog, nakon čega je sudsko vijeće odlučilo da postavi Ričarda Harvija za branioca u pripravnosti. Njemu je dato tri mjeseca da se pripremi za suđenje. 

Karadžić može i dalje sam sebe da zastupa, a Harvi bi preuzeo odbranu ukoliko optuženi ponovo odluči da se ne pojavi u sudnici.

Suđenje bi trebalo da bude nastavljeno 1. marta.