Raffi Gregorian
0

Raspolaganje imovinom RTRS-a korporaciji, a ne Parlamentu

SRNA
Foto: Daylife.com
Foto: Daylife.com
Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske (RS) Igor Radojičić dostavio je poslanicima pismo koje mu je uputio prvi zamjenik visokog predstavnika u BiH Raffi Gregorian, u kojem izražava bojazan u vezi s Nacrtom zakona o dopuni Zakona o radio-televiziji RS (RTRS) koji predviđa da parlament Republike Srpske mora prethodno dati svoj pristanak da bi RTRS raspolagao nepokretnom imovinom.

Gregorian je u pismu naveo da predloženi amandman koji je usvojila Vlada RS nije u skladu sa odredbama Zakona o javnom RTV sistemu BiH, pošto nadležnosti korporacije javnih RTV servisa na nivou BiH uključuju i pravo raspolaganja.

''Zato, ako bi ga usvojila Narodna skupština RS, postojao bi rizik da ovaj amandman blokira konačno osnivanje i funkcionisanje korporacije i kao takav predstavljao bi ozbiljnu smetnju reformi javnog sistema emitovanja'', ocijenio je Gregorian.

On smatra da bi to bilo i u suprotnosti sa zahtjevom sadržanim u Evropskom partnerstvu za BiH da u potpunosti provede zakonodavstvo iz oblasti javnog emitovanja.

''Iz navedenih razloga, bilo bi najbolje ako Vladin amandman ne bi bio usvojen'', poručio je Gregorian predsjedniku Narodne skupštine RS.

Gregorian podsjeća da Zakon o javnom radio-televizijskom sistemu BiH definiše odnos javnih RTV servisa i utvrđuje da su ti servisi obavezni da osnuju korporaciju na nivou BiH koja je nadležna za upravljanje imovinom i tehničkim resursima.

On je naveo da je korporacija obavezna i da obezbijedi zajedničko korišćenje tehničkih, finansijkih i ljudskih resursa, te da koordiniše upotrebu i upravljanje tehničkim resursima, imovinom i informatičkom infrastrukturom.
Radojičić je rekao da je poslanike obavijestio o pismu koje je poslato 31. jula i da im ga je dostavio na njihov zahtjev.

Narodna skupština RS usvojila je večeras Nacrt zakona o dopuni Zakona o radio-televiziji RS, kojom se propisuje da RTRS može raspolagati nepokretnom imovinom samo uz saglasnost Narodne skupštine RS.

Gregorian je naveo da je upoznat i da su zvaničnici Vlade RS na ''visokim položajima'' sugerisali da Narodna skupština usvoji zakon o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom RS koji je donio visoki predstavnik, kako bi ga zatim izmijenili ili poništili, radi ukidanja zabrane raspolaganja državnom imovinom unutar RS.

"Takva aktivnost bi dovela do velikih komplikacija u ispunjavanju cilja državne imovine koji je postavio Upravni odbor Savjeta za provođenje mira, te bi isključila pozitivnu ocjenu situacije u BiH na osnovu potpunog poštivanja Dejtonskog sporazuma, koja je potrebna da bi se postigao drugi uslov za tranziciju OHR-a", stav je Gregoriana.