OHR
0

"Raspodjela državne imovine u BiH veoma važna"

FENA
Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira izvršili su uvid u napredak koji je Bosna i Hercegovina načinila u realizaciji pet ciljeva i dva uslova, koje je Vijeće za implementaciju mira postavilo u februaru, posvetivši posebnu pažnju raspodjeli državne imovine, saopćio je OHR/EUSR.

Uprkos činjenici da je Komisija za državnu imovinu usvojila kompromisni okvir, vladajuće stranke u BiH nisu pokazale političku volju da načine pomake u realizaciji tog cilja.

Ambasadori zemalja članica Vijeća za implementaciju mira su se složili da početna pozicija za rješavanje ovog dugo neriješenog pitanja treba biti kompromis koji je postigla Komisija za državnu imovinu, prema kojem bi institucijama na državnom nivou pripala imovina koja im je potrebna da “funkcionalno” obavljaju svoje ustavne nadležnosti, a ostalim nivoima vlasti bi pripala ostala državna imovina prema “teritorijalnom” principu.

Da bi u potpunosti realizirali obavezu koju je nametnuo PIC u pogledu državne imovine, organi BiH moraju uknjižiti u zemljišne knjige svu državnu imovinu koja je potrebna državi da obavlja svoje ustavne nadležnosti.

Bit će potrebno uspostaviti i jasan zakonski okvir putem kojeg država može sticati dodatnu javnu imovinu u skladu s bilo kojim budućim proširivanjem nadležnosti.

Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira dao je visokom predstavniku punu podršku da pristupi rješavanju pitanja raspodjele državne imovine sa stranačkim liderima u skladu s “funkcionalnim i teritorijalnim” kompromisom u pogledu kriterija podjele.

U februaru ove godine, Vijeće za implementaciju mira je utvrdilo da je “prihvatljivo i održivo rješenje pitanja raspodjele državne imovine između državnih organa i ostalih nivoa vlasti” od suštinskog značaja da BiH postane mirna i održiva zemlja koja se čvrsto nalazi na putu evropske integracije.

Kao rezultat, sporazum o raspodjeli državne imovine jedan je od pet ciljeva čija realizacija će omogućiti zatvaranje OHR-a i njegovu tranziciju u EUSR.