Tužilaštvo BiH
0

Raspisivanje potjernice za Veselinom Vlahovićem Batkom

FENA
Državno tužilaštvo je od Suda BiH zatražilo određivanje pritvora te raspisivanje potjernice za Veselinom Vlahovićem Batkom, kojeg sumnjiči za zločine protiv stanovništva počinjene na području sarajevskog naselja Grbavica, javio je u utorak BIRN Justice Report.

Staniša Gluhajić, sudija za prethodno saslušanje, rekao je da će naknadno donijeti odluku o ovom prijedlogu.

Kako Justice Report saznaje u Tužilaštvu BiH, Vlahović je nedostupan organima gonjenja te se pretpostavlja da se nalazi u Crnoj Gori.

"Tužilaštvo vodi istragu i postoji osnov sumnje da je počinio zločine protiv stanovništva. Osumnjičeni nema prebivalište u BiH i nedostupan je organima gonjenja. Također bi boravkom na slobodi mogao utjecati na svjedoke i saučesnike", istakla je razloge za određivanje pritvora Vesna Ilić, tužiteljica.

Ilić je također naglasila da bi Vlahoviću trebalo odrediti pritvor i "s obzirom na posljedice djela", te navela da se radi o 54 krivičnopravne radnje počinjene nad civilima Bošnjacima i Hrvatima.

Jovan Debelica, advokat optuženog po službenoj dužnosti, nije iznosio primjedbe na prijedlog Tužilaštva.

Veselin Vlahović, koji se prema pisanjima medija dovodi u vezu s brojnim ubistvima, mučenjima, prisilnim nestancima i silovanjima civila iz Sarajeva, posljednji put je viđen u Crnoj Gori, gdje je u junu 2001. pobjegao iz zatvora, u kojem je služio zatvorsku kaznu za razbojništvo i nasilno ponašanje, podsjeća BIRN.

Protiv njega su navodno crnogorski pravosudni organi pokrenuli istragu zbog sumnje da je učestvovao u zločinima počinjenim u BiH.

Bh. pravosuđe je više puta tražilo izručenje Vlahovića , ali je zahtjev odbijen uz obrazloženje da tamošnji ustav ne dozvoljava izručenje državljana Crne Gore drugim zemljama.