BiH
0

Raspisani izbori u BiH za 1. oktobar 2006.

FENA
Naredni izbori u Bosni i Hercegovini raspisani su danas za nedjelju 1. oktobra ove godine. Odluku o raspisivanju i održavanju izbora saopćila je na pres-konferenciji u Sarajevu Centralna izborna komisija BiH.

Već od danas do 19. maja teče rok za podnošenje prijava za ovjeru političkih stranaka i nezavisnih kandidata, a za ovjeru koalicija i listi nezavisnih kandidata do 13. juna.

Građani BiH, koji će moći glasati samo sa CIPS identifikacionim dokumentima, birat će 1. oktobra Predsjedništvo BiH, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, predsjednika i potpredsjednike Republike Srpske, Narodnu skupštinu RS i skupštine kantona u Federaciji BiH.

Zaključno s 3. majem u centralni izborni spisak, takozvanom pasivnom registracijom birača uvedeno je 2.644.545 birača, što je za 280.000 više nego dosad. U FBiH je broj tako registriranih birača 1.649.546, u Republici Srpskoj 921.223, a u Distriktu Brčko 73.776.

Pasivna registracija birača jedna je od najznačajnijih novina u odnosu na ranije izbore, kao i odredba da osoba može obavljati samo jednu neposredno izabranu funkciju ili najviše jednu neposredno i jednu izabranu posredno. Dosad je osoba mogla obavljati dvije javne funkcije, izabrane posredno ili neposredno.

Smanjen je dozvoljeni iznos za troškove izborne kampanje s jedne KM na 30 feninga po biraču registriranom u izbornoj jedinici za koju se kandidirao politički subjekt, osim za kantonalne skupštine, gdje je limit 20 feninga.

Period izborne kampanje smanjen je sa 60 na 30 dana, a plaćeno političko oglašavanje sa spotova je prošireno i na druge vidove promocije političkih subjekata.

Procjene Centralne izborne komisije BiH su da će izbori koštati između 8 i 9 miliona KM. Iz državnog budžeta bit će izdvojeno oko 3,5 miliona KM za aktivnosti Centralne izborne komisije, dok će ostala sredstva namiriti općine iz svojih budžeta. Izbori će biti održani u skladu s važećim Ustavom BiH, saopćeno je na pres-konferenciji.