BiH
3

Raspisana Interpolova potjernica za Dominikom Ilijaševićem

SRNA
Fahrudin Radončić (Foto: Klix.ba)
Fahrudin Radončić (Foto: Klix.ba)
Interpol u Lyonu danas je raspisao crvenu potjernicu za Dominikom Ilijaševićem Comom koji je sredinom septembra pobjegao iz Kazneno–popravnog zavoda u Mostaru, potvrdio je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

"BiH je u slučaju Como učinila sve. Odmah po saznanju i informacije Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) uputio sam pismo vlastima Hrvatske i tražio da se on izoluje. Nakon dan ili dva otišla je potjernica Interpola BiH koju je hrvatski Interpol probao da problematizuje", rekao je Radončić na konferenciji za novinare u Sarajevu.

On je naglasio da će zbog potjernice, koju je za Ilijaševićem raspisao Interpol u Lyonu, bjegunac sigurno biti privreden pravdi.

Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH danas je saopšteno da je Generalni sekretarijat na zahtjev ove direkcije raspisao crvenu međunarodnu pojternicu Interpola.

Iz Direkcije ističu da je u slučaju Ilijaševića na snazi difuzna i crvena potjernica Interpola.

Dominika Ilijaševića, bivšeg pripadnika Jedinice za posebne namjene "Maturice" HVO-a, Kantonalni sud u Zenici osudio je 2007. godine na 15 godina zatvora zbog zločina nad stanovništvom opština Vareš i Kiseljak, među kojima su i ubistva u selu Stupni Do.

Ilijašević se sredinom septembra nije vratio u Kazneno-popravni zavod u Mostaru sa dvadesetpetodnevnog odsustva.

On je proteklog vikenda za zagrebački "Večernji list" izjavio da nema šta tražiti u BiH, te da želi u Hrvatskoj shodno sporazumu o izvršenju krivičnih sankcija da odsluži ostatak kazne izrečene zbog zločina nad Bošnjacima u Stupnom Dolu kod Vareša 1993. godine.

Ilijašević tvrdi da se ne krije i da je na ostrvo Vir kod prijatelja došao još 10. septembra, kao i da je zahtjev za izdavanje lične karte predao zadarskoj Policijskoj upravi još 17. septembra, napominjući da vjeruje samo hrvatskoj državi, zakonu i pravosuđu.